fbpx
NaslovnicaCrna GoraBošković: Kriza pokazala važnost borbe protiv dezinformacija

Bošković: Kriza pokazala važnost borbe protiv dezinformacija

Podgorica, (MINA) – Kriza prouzrokovana koronavirusom, pored visoke solidarnosti u borbi za očuvanje zdravlja stanovništva, pokazala je i važnost ujedinjenog pristupa svih saveznica u suočavanju sa širenjem dezinformacija, kazao je ministar odbrane Predrag Bošković.

Bošković je, drugog dana sastanka ministara odbrane Sjevernotlantskog savjeta, učestvovao na sesiji posvećenoj odgovoru na krizu izazvanu virusom COVID-19.

“Tokom sastanka, ministri su konstatovali da, i pored brojnih izazova sa kojima se suočavaju sve zemlje usljed posljedica izazvanih COVID-19, NATO nastavlja odgovorno i uspješno da sprovodi predviđene zadatke u cilju očuvanja bezbjednosti svoje teritorije i građana”, kaže se u saopštenju Ministarstva odbrane.

Ministri su konstatovali da je COVID-19 kriza pokazala jedinstvo i otpornost svih saveznica, koje su kroz upućivanje pomoći pokazale međusobnu solidarnost i posvećenost očuvanju zajedničkih vrijednosti.

Oni su se saglasili da je od značaja pravovremeno i pouzdano informisati javnost o svim aktivnostima koje se sprovode, kako bi se izbjegle posljedice nastale širenjem dezinformacija.

Bošković je naveo da zajedničkim snagama NATO mora raditi na identifikovanju i suprotstavljanju izazovima.

“Kriza prouzrokovana koronavirusom, pored visoke solidarnosti u borbi za očuvanje zdravlja stanovništva, pokazala je važnost ujedinjenog pristupa svih saveznica u suočavanju sa širenjem dezinformacija”, rekao je Bošković.

On je kazao da je u proteklom periodu potvrđeno da Alijansa ostaje posvećena svojim temeljnim vrijednostima, uzimajući u obzir da su saveznice uložile značajne napore kako bi se umanjile posljedice po ljudske živote.

Bošković je naglasio i značaj vojnih kapaciteta kao podrške u sprovođenju nacionalnih mjera na otklanjanju posljedica koronavirusa.

Kako je naveo, saradnja sa međunarodnim partnerima, prije svega Evropskom unijom i Ujedinjenim nacijama, od ključnog je značaja u zajedničkim nastojanjima, kako na očuvanju globalnog mira i bezbjednosti, tako i u nalaženju najboljih rješenja u cilju suzbijanja pandemije.

Bošković je zahvalio svim saveznicama koje su, bilateralno ili preko Evroatlantskog koordinacionog centra za vanredne situacije (EADRCC), pomogle Crnu Goru medicinskim materijalom i opremom.

“I time osigurali adekvatan odgovor na izazove pandemije, što je još jedna potvrda solidarnosti i prijateljskih odnosa unutar Alijanse”, zaključio je Bošković.

Najčitanije