fbpx
NaslovnicaCrna GoraBošković: Ataci na nezavisnost Crne Gore i dalje prisutni

Bošković: Ataci na nezavisnost Crne Gore i dalje prisutni

Podgorica, (MINA) – Ataci na nezavisnost Crne Gore su, i poslije 14 godina, itekako prisutni, ocijenio je ministar odbrane Predrag Bošković i poručio da je bezbjednosni sistem dovoljno sposoban i kvalitetan da se izbori sa tim izazovima.

Bošković je agenciji MINA kazao da se Crna Gora, kroz svoju hiljadugodišnju istoriju, uvijek morala boriti, a kada se izbori – čuvati svoju nezavisnost i postojanje.

„Povlačeći paralele, i danas vidimo da postoje nasrtaji na njenu bezbjednost, pa čak i postojanje“, rekao je Bošković.

Kako je naveo, Crna Gora se, i nakon 14 godina nezavisnosti, našla pod udarom raznih interesnih grupa i sfera koje pokušavaju zaustaviti, prije svega njen put ka evropskim i evroatlantskim integracijama, a s druge strane, čak i ugroziti njeno postojanje.

„Na njihovu žalost, Crna Gora je danas jedna stabilna, demokratska, multietnička država, koja je integrisana u Sjevernoatlantski savez, i na dobrom je putu da postane članica Evropske unije (EU)“, kazao je Bošković.

Prema njegovim riječima, od 2014. godine traju nasrtaje i ugrožavanje bezbjednosti Crne Gore, „a što je još gore, ugrožavanje prije svega njene supstance, a to je njen multietnički i multireligijski sklad“.

„Svjedoci smo tome i ovih dana. Uvijek se te i slične aktivnosti pojačavaju u susret nekim značajnim odlukama na političkom i ukupnom nacionalnom planu“, rekao je Bošković.

On očekuje da će sed, kako se budu približavali naredni izbori, ta matrica sprovoditi pojačanim intenzitetom.

„Tako da, bez obzira što 14 godina uživamo blagodeti crnogorske nezavisnosti, ataci na njenu nezavisnost su itekako prisutni“, kazao je Bošković.

Upitan da li je bezbjednosni sistem Crne Gore dovoljno jak da se izbori sa tim prijetnjama, on je odgovorio da se proteklih 14 godina, bezbjednosni sistem razvijao dinamično, reformisao se i postao dovoljno sposoban i kvalitetan da može da se odbrani od svih tih nasrtaja.

„Kada je u pitanju vojska Crne Gore (VCG), svi moji prethodnici i ja radili smo predano, ne samo da je modernizujemo kroz nabavku opreme, već smo prije svega radili na njenom kvalitetnom i modernom definisanju“, rekao je Bošković.

Crna Gora, kako je naveo, danas ima Vojsku koja je itekako sposobna da izvrši sve misije koje su postavljene pred nju, a s druge strane da bude adekvatan partner unutar NATO saveza, među 30 članica.

„Tako da je ono što smo postigli zaista za ponos i divljenje“, smatra Bošković.

Upitan kako bi, s obzirom na posljednja dešavanja, ocijenio bezbjednosnu situaciju u državi, on je rekao da mora da razočara sve one koji bi željeli da vide Crnu Goru kao nestabilnu državu, koja nije sposobna da se izbori sa izazovima i koja nije zaslužila da postane članica EU.

Kako je kazao, Crna Gora je danas veoma stabilna, i sigurno se kreće ka veoma bitnom spoljnopolitičkom cilju – članstvu u EU.

Prema riječima Boškovića, izazovi postoje, i oni su prisutni u posljednjih pet-šest godina.

„Ali su to izazovi sa kojima se suočavamo na kvalitetan način i sa kojima ćemo se i ubuduće boriti, da ih pređemo na miran, demokratski način, onako kako to rješavaju savremene evropske demokratije. Siguran sam da ćemo u tome uspjeti, kao što smo uspjeli i svaki put do sada“, naveo je Bošković.

Na pitanje koja su, po njegovom mišljenju, najveća dostignuća na planu odbrane koja su ostvarena za proteklih skoro deceniju i po, on je odgovorio da je veoma ponosan na ono što je urađeno kada je u pitanju VCG i odbrambeni sistem u Crnoj Gori.
Bošković je podsjetio da je 2006. postojala Vojska vojska koja nije bila definisana po standardima i prema potrebama države.

„Sve ove godine smo iskoristili upravo da prilagodimo Vojsku onome što su potrebe male, moderne države kakva je Crna Gora, a s druge strane da je opremimo najsavremenijim sredstvima, upravo kako bi iskoristili mogućnost da smo manji, fleksibilniji i da brže možemo odgovoriti određenim izazovima“, naveo je on.

Bošković je ocijenio da je reforma bezbjednosnog sektora, koja je izvršena u tom periodu kako bi Crna Gora mogla da postane članica Sjevernoatlantskog saveza, odrađena na veoma brz i kvalitetan način.

Kako je naveo, sama činjenica da je od poziva za članstvo u NATO, do samog članstva, protekao veoma kratak period, dovoljno govori o posvećenosti tom poslu i kvalitetu urađenog.

„VCG je prepoznata ne samo u okvirima države, što smo svjedoci i ovih zadnjih nekoliko mjeseci kada je Crna Gora bila izložena globalnom izazovu pandemije koronavirusa, nego je jednako, ako ne i više, cijenjena i van granica ove zemlje“, smatra Bošković.

Prema njegovim riječima, doprinos VCG globalnom sistemu vrijednosti uveliko prevazilazi mogućnosti i kapacitete same države Crne Gore.

Bošković je kazao da se nije stalo sa modernizacijom naših oružanih snaga.

„Posvetili smo se u prethodne tri godine tome da one djelove oružanih snaga, za koje imamo i tradiciju i kadrove, opremimo modernim sredstvima, tako da smo nabavili tri helikoptera Bell 412, nabavljamo i 67 lako oklopnih vozila, i tako smo na veoma moderan način opremili naše deklarisane snage“, kazao je on.

Kako je naveo, Ministarstvo nastavlja sa modernizacijom, pa je zaključilo ugovor sa kanadskom kompanijom Bell o daljoj modernizaciji crnogorskih vazduhoplovnih snaga.

„Tako da ćemo već sredinom godine u našem sistemu imati još jedan još jedan helikopter, Bell 505, koji će omogućiti potpuno oslobađanje od Gazela koje su bile u sistemu vazduhoplovtstva VCG“, istakao je Bošković.

Početkom januara naredne godine će, kako je najavio, Crna Gora dobiti i drugi Bell 505, a sredinom iduće godine još dva, tako da će crnogorske vazduhoplovne snage imati četiri helikoptera Bell 505 i tri Bell 412.

„To će za duži vremenski period biti savim dovoljno za potrebe Vazduhoplovstva VCG, i na taj način će njegove mogućnosti biti mnogo veće da odgovori izazovima koji su pred nama, prije svega kroz treću misiju VCG, a to je pomoć civilnim institucijama“, kazao je Bošković.

Najčitanije