fbpx
NaslovnicaCrna GoraBorba protiv hroničnih nezaraznih bolesti visoko na agendi

Borba protiv hroničnih nezaraznih bolesti visoko na agendi

Podgorica, (MINA) – Sve odgovorne države, pored nadzora, praćenja i liječenja infekcije koronavirusa, paralelno se bore protiv tihih zdravstvenih prijetnji, a to su nezarazne hronične bolesti, kazala je ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović.

On je naglasila da Crna Gora privodi kraju Strategiju razvoja zdravstva u okviru kojih je borba protiv hroničnih nezaraznih bolesti visoko na agendi.

Borovinić Bojović, koja predvodi crnogorsku delegaciju, je to kazala uoči međunarodne konferencije Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) koja se danas i sjutra održava u Moskvi.

Kako je saopšteno iz Ministarstva zdravlja, okvir konferencije, koju organizuje Regionalna kancelarija SZO za Evropu, je Evropski odgovor na prevenciju i kontrolu nezaraznih bolesti s fokusom na digitalna rješenja.

Borovinić Bojović je kazala da se, bez obzira što postoji veliki broj različitih nezaraznih bolesti koje zahtijevaju posebnu pažnju, izdvajaju četiri grupe bolesti koje mogu da se spriječe.

“To su kardiovaskularne bolesti, hronične respiratorne, maligne neoplazme i dijabetes“, rekla je ona.

Kako je navela Borovinić Bojović, one imaju četiri glavna, zajednička faktora rizika, koji su vezani za ponašanje i na koje je moguće uticati – upotreba duvana, štetna upotreba alkohola, fizička neaktivnost i nezdrava ishrana.

„Pored ovih, postoje mnogobrojni faktori rizika iz okoline i profesionalnog okruženja koji povećavaju rizik od obolijevanja od neke od nezaraznih bolesti”, objasnila je ministarka zdravlja.

Borovinić Bojović upozorava da je zabluda laičko uvjerenje da hronične nezarazne bolesti pogađaju ljude starije životne dobi, naglašavajući da je “ključ prevencija“.

“Kao što vakcinacija protiv korona virusa u najvećem broju slučajeva znači da ćete se sačuvati najtežih posljedica, dosljednjim pridržavanjem zdravim stilovima života možemo da spriječimo 90 odsto oboljenja od dijabetesa tip 2, 80 odsto koronarnih oboljenja srca ili oko 70 odsto moždanih udara”, naglasila je ona.

Prema njenim riječima, medicinari mole i savjetuju svakog pacijenta da eliminišu loše navike, prvenstveno u odnosu prema hrani, piću i fizičkim aktivnostima.

“Posljedice zanemarivanja ovih tema su dugoročne i ozbiljne – ne samo po konkretnog pojedinca već i po zdravlje čitave nacije“, upozorila je Borovinić Bojović.

Kako je kazala, okretanje glave od nezaraznih hroničnih bolesti direktno utiče na gubitak radno sposobnog dijela populacije, a masovnost i hronicitet nezaraznih bolesti dovode do velikih troškova liječenja.

„Jasno je da nezarazne bolesti imaju razarajući uticaj na produktivnost, razvoj i socio-ekonomsko stanje pojedinaca i društva, odnosno države u cjelini. Najvažnije je, međutim, da je moguće spriječiti većinu nezaraznih bolesti i njihovih komplikacija”, zaključila je ministarka zdravlja.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije