fbpx
NaslovnicaCovid19Prvi slučaj sumnje na obolijevanje od omikron soja u Crnoj Gori

Prvi slučaj sumnje na obolijevanje od omikron soja u Crnoj Gori

Podgorica, (MINA) – U Crnoj Gori je registrovan prvi slučaj sumnje na obolijevanje od omikron /Omicron/ soja koronavirusa, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje (IJZ).

Iz IJZ-a su kazali da je detaljnim epidemiološkim nadzorom koji se sprovodi nad putnicima u međunarodnom saobraćaju, a koji dolaze iz zemalja Afrike u kojima je detektovan novi soj, utvrđena sumnja na obolijevanje od tog soja kod jedne porodice u Crnoj Gori.

„Dodatnim mikrobiološkim ispitivanjima u Laboratoriji za molekularnu dijagnostiku IJZCG, korišćenjem pomoćnih performansi PCR dijagnostike koja predstavlja svojevrsnu preskrining metodu, dodatno je postavljena sumnja na obolijevanje od Omicron soja SARS-CoV-2“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je, preko IHR komunikacionih kanala koje IJZCG ima sa međunarodnim partnerima, u petak stigla je informacija da je jedan državljanin Crne Gore putovao 26. novembra avionom na relaciji Johanezburg – Frankfurt, letom kojim je putovala osoba pozitivna na omikron soj.

Kako su kazali iz IJZ-a, odmah nakon pristizanja informacije sprovedeno je detaljno epidemiološko istraživanjem kojim je utvrđeno da ta osoba nije vakcinisana protiv SARS-CoV-2.

„Osoba je 30. novembra dobila prve simptome, testirana je u jednoj privatnoj laboratoriji gdje joj je utvrđen pozitivan nalaz na SARS-CoV-2 i rješenjem sanitarnog inspektora ta osoba i njegova porodica stavljene su u izolaciju“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da su svi članovi porodice dobrog opšteg stanja, sa blagim simptomima, i da se njihovo zdravstveno stanje se prati.

„U daljem epidemiološkom nadzoru, svi kontakti ove osobe su istraženi i stavljeni u izolaciju, a uzorci pod sumnjom biće detljno analizirani metodom sekvenciranja za čije konačne rezultate je potrebno deset dana, u skladu sa standardnom procedurom“, kazali su iz IJZ-a.

Oni su apelovali na građane da se pridržavaju propisanih mjera – da pravilno nose masku, drže fizičku distancu, izbjegavaju bilo kakav vid javnih okupljanja, vode računa o higijeni ruku i da se obavezno vakcinišu.

„Sve navedene mjere su djelotvorne i mogu nas zaštiti i od novih sojeva koronavirusa“, dodaje se u saopštenju.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije