fbpx
NaslovnicaCovid19Povećaće broj uzetih uzoraka i testova

Povećaće broj uzetih uzoraka i testova

Podgorica, (MINA) – U Crnoj Gori može se očekivati porast broja zaraženih koronavirusom, kazao je epidemiolog u Institutu za javno zdravlje (IJZ) Senad Begić i najavio da će biti povećan broj uzetih uzoraka i testova.

On je rekao da su identifikovali veliki broj kontakata koje prate i koji se redovno uzorkuju i samim tim postoji vjerovatnoća da oni u jednom trenutku budu pozitivni na koronavirus.

Kako je naveo Begić, porast broja zaraženih u narednom periodu može da se očekuje, a razlozi za to su višestruki.

On je istakao da se sve ono što je po zakonu, a što može da doprinese da zdravlje građana bude zaštićeno, apsolutno mora razmatrati kao validna i legitima mjera.

Na pitanje da li IJZ ima kapaciteta ukoliko dođe do masovnog širenja epidemije, Begić je odgovorio da se ne radi samo o kapacitetima Instituta, već svake zdravstvene ustanove na svijetu.

„Mi smo se pripremali za mogućnost masovnijeg obolijevanja i bez obzira na to koliko smo u ranijem periodu bili kritikovani, zbog broja epidemiologa koje smo obučili, nažalost, ni ovaj broj koji imamo neće biti dovoljan da pokrije situaciju ukoliko dođe do masovnog obolijevanja“, naveo je Begić.

On je naglasio da je ono čime raspolažu stavljeno u punu funkciju, sa tim što vode računa o tome da se timovi epidemiologa, mikrobiologa i tehničkog osoblja redovno smjenjuju da bi obezbijedili kontinuitet rada.

Begić je objasnio da se koronavirus kod osoba koje su inficirane može izlučivati i u produženom vremenskom periodu.

„Onog trenutka kada je osoba klinički dobro i stabilno i kada ljekar procjeni da je njeno zdravstveno stanje takvo da se može otpustiti, radiće se tesiranje da bi bili sigurni da osoba koja izlazi iz bolnice i dalje nije zarazna po okolinu“, naveo je Begić.

Govoreći o količinama zaštitne opreme za zdravstvene radnike, on je kazao da treba da se nauči da se raspolaže sa onim što postoji i da treba biti racionalan.

On je naglasio da je bitno da građani ne stvaraju zalihe lične zaštitne opreme, već da dopuste zdravstvenim službama kojima je oprema najpotrebnija da im bude dostupna.

Begić je najavio da će u narednom periodu povećati broj uzetih uzoraka i testova, u skladu sa definisanom strategijom.

Crna Gora, kako je kazao, u ovom trenutku raspolaže sa dovoljnom količinom testova, naspram nivoa obolijevanja i pretpostavljenog nivoa obolijevanja koje očekuju da se desi u narednim sedmicama.

Kako je dodao, treba biti realan i pratiti dešavanja na svjetskom tržištu, kao i dešavanja u vezi sa epidemiološkom situacijom u zemlji.

“Mi u ovom trenutku, kroz različite kanale radimo na obezbjeđivanju dodatnih količina testova i spremamo se da u narednom periodu u skladu sa razvojem epidemiološke situacije povećamo broj testiranih i obrađenih osoba”, rekao je Begić.

On je kazao da je laboratorija Instituta u kojoj se vrši analiza materijala nacionalna referentna laboratorija za grip, što u suštini podrazumijeva da je set standarda usvojen u toj laboratoriji na najvišem mogućem nivou.

„Dakle, to je jedina laboratorija u državi koja ima takav status, koja ispunjava sve standarde kako nacionalne, tako ISO, a onda zahtjeve i preporuke SZO i američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti“, rekao je Begić.

Najčitanije