NaslovnicaCovid19Od sjutra blaže mjere, dozvoljene svadbe i proslave u zatvorenom

Od sjutra blaže mjere, dozvoljene svadbe i proslave u zatvorenom

Podgorica, (MINA) – U Crnoj Gori će od sjutra biti ublažene epidemiološke mjere, pa će biti dozvoljene svadbe i proslave u zatvorenom prostoru uz kovid potvrde, dok će lokali za vrijeme novogodišnjih i božićnih praznika moći da rade i nakon ponoći.

Ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović kazala je da, za razliku od više evropskih država, Crna Gora za sada bilježi značajan pad u obolijevanju, hospitalizacijama i fatalnim ishodima bolesti.

Ona je rekla da je, imajući u vidu psiho-socijalni status kao jedan od važnih elemenata zdravlja, kao i aktuelnu povoljnu epidemiološku situaciju, odlučeno da, uz rigoroznu kontrolu, mjere budu ublažene u periodu od 22. decembra do 12. januara naredne godine.

Borovinić Bojović navela je da se omogućava organizacija svadbi u ugostiteljskim objektima uz posjedovanje najmanje jednog od elemenata COVID potvrde, uz prisustvo do 100 osoba.

“Na četiri metra kvadratna površine objekta može se nalaziti jedan gost. Dozvoljavaju se rođendani i druge proslave uz obavezno posjedovanje COVID potvrde i tako da se na četiri metra kvadratna može nalaziti jedan gost”, kazala je ona.

Dozvoljeno je prisustvo publike sportskim manifestacijama na otvorenom i u zatvorenom prostoru moguće je uz posjedovanje najmanje jednog od elemenata COVID potvrde.

Kako je kazala Borovinić Bojović, prisustvo publike omogućeno je uz ograničen broj gledalaca na jednu trećinu dostupnih sjedećih mjesta, a između svakog od gledalaca treba da budu dva prazna mjesta.

Ona je rekla da će ugostiteljski objekti za vrijeme praznika raditi i nakon ponoći, i to za dan dočeka Nove godine 31. januara, kao i dane 1. i 2. januara naredne godine.

“Ograničenja radnog vremena ugostiteljskih objekata neće biti ni za dane Božića u petak i subotu, kao i 6, 7. i 8. januara naredne godine”, dodala je Borovinić Bojović.

Ona je kazala da je obaveza svih ugostiteljskih objekata i ostalih ustanova, gdje je ulazak dozvoljen uz COVID potvrdu, da odrede osobu koje će vršiti kontrolu i biti odgovorno za poštovanje ovih mjera.

Borovinić Bojović rekla je da je obaveza privrednih društava, drugih pravnih lica i preduzetnika koji upravljaju skijalištima da rad organizuju, uz poštovanje međusobne udaljenosti skijaša od najmanje dva metra tokom čekanja u redu.

“Nošenje maski ili skijaških kapa koje prekrivaju nos i usta, korišćenje žičare tako da jednu skijašku korpu koristi samo jedno lice, osim ako se prevoze članovi zajedničkog porodičnog domaćinstva ili dva lica, ako sjede na krajnjim sjedištima, a nijesu članovi zajedničkog porodičnog domaćinstva”, dodala je ona.

Borovinić Bojović je podsjetila je da je omikron soj koronavirusa potvrđen i u Crnoj Gori.

“Ova varijanta koronavirusa širi se brže od delta soja i pogađa i vakcinisane i one koji su preboljeli COVID-19, upozorila je juče SZO. Istakli su i da ne bi bilo mudro iz ranih dokaza zaključiti da je omikron blaža varijanta od prethodnih”, kazala je Borovinić Bojović.

Ona je ponovila da je preporuka svih relevantnih međunarodnih medicinskih adresa vakcinacija trećom dozom.

Borovinić Bojović poručila je da će insistirati i na poštovanju elemenata COVID potvrde.

Ona je rekla da je Crna Gora, među prvima, stala u red za kupovinu najnovijih ljekova protiv koronavirusa.

“Ovoga puta – idemo u korak s vremenom, naprednim svijetom i s dobrom namjerom da građanima Crne Gore odmah i na vrijeme učinimo momentalno dostupnim sva raspoloživa sredstva za borbu protiv pandemije”, dodala je Borovinić Bojović.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije