fbpx
NaslovnicaCovid19Lazović: Zdravstveni sistem kontroliše situaciju

Lazović: Zdravstveni sistem kontroliše situaciju

Podgorica, (MINA) – U Crnoj Gori hospitalizovane su 54 osobe zaražene koronavirusom, kazao je rukovodilac Kriznog medicinskog štaba Ranko Lazović, navodeći da zdravstveni sistem drži situaciju pod kontrolom.

Lazović je na konferenciji za novinare Nacionalnog koordinacionog tijela (NKT) kazao da je organizacija zdravstvenog sistema dobra, a da su mjere koje donosi NKT shodno ponašanju ostatka svijeta.

“Zdravstveni sistem je kadrovski i s opremom dobro opremljen. Radiće se samo hitni slučajevi, dok će takozvani hladni slučajevi biti na čekanju”, naglasio je Lazović.

On je dodao da ima oko 200 kreveta koje bi bili upotrijebljeni, i “ako zatrebaju pustili bih u pogon”.

On je rekao, da od 18 pacijenata koji se liječe u KCCG-u, 13 je na Infektivnoj klinici i svi su stabilni.

“Četiri pacijenta su na poluintenzivnoj jedinic, na kiseoniku su, ali su stabilni, a u jedinici intenzivne njege jedan pacijent je na respiratoru i u teškom stanju i životno ugrožen”, rekao je Lazović.

On je naveo da je u Baru sedam pacijenata i da su svi stabilni, a dva u Nikšiću takođe dobrih parametara.

“U beranskoj bolnici je 24 pacijenta, od čega su tri u jednici Intenzivne njege, ali nijesu na respiratoru”

Prema njegovim riječima, još dva pacijenta su u transportu, a jedan iz Danilovgrada, pa to brojku od 51 uvećava za još tri, na ukupno 54 pacijenta na liječenju.

“Izgubili smo četiri pacijenta u tom periodu. Jedna bolesnica je bila 1940. godište. Jedan pacijent iz Petnjice nije ni liječen bolnički, jedan bolesnik je posle dva dana hospitalizacije umro u Baru, a danas oko 15 sati umro je bolesnik, 1953. godište”, naveo je Lazović.

On je rekao da je devet zdravstvenih radnika oboljelo, od čega dva ljekara iz Rožaja, pet medicinskih sestara iz Rožaja, jednu iz Pljevalja i jedno tehičko lice, a u samoizolaciji je 86 osoba.

“Trenutno imamo 168 respiratora u sistemu, 18 u magacinu”, kazao je Lazović.

Lazović je kazao da ono što brine jeste broj oboljelih i njihova starosna struktura.

“Prosjek oboljelih je 43 godine, onih u bolnici 53. Niko u zvaničnoj literaturi nije napisao da je virus oslabio, da su kliničke slike slabije, ili da je slabija transmisija”, rekao je Lazović.

Prema njegovim riječima, građani mogu da pomognu tako što će najmanje metar do metar i po držati distancu, nositi masku i prati ruke.
“Maska se svugdje može nositi, osim u snu”, kazao je Lazović.

On je apelovao na građane da zaborave svadbe, slavlja, politička okupljanja.

“NKT može veoma lako da donese odluku kao i prvi put, da zatvorimo sve. Ali opet nas čeka okruženje, otvaranje granica”, poručio je Lazović.

On je podsjeti i da je prvi klaster u drugom talasu registrovan je u Rožajama.

“Crna Gora je mala, odmah se to širi ka susjednim opštinama. A drugi klaster je ta fudbalska utakmica na koju su neodgovorni pojedinci pošli”, rekao je Lazović.

Na pitanje o slanju ispomoći u beransku bolnicu, Lazović je kazao da bolnica u Beranama ima 205 postelja, 12 respiratora, dva infektologa, jednog epidemiologa, četiri anesteziloga, šest internista, što su, kako je naveo, dovoljni kapaciteti.

“Postoji vozilo koje je obezbijedilo Nacionalno koordinaciono tijelo za transport pacijenata iz Berana u Bijelo Polje, koji nijesu Covid pozitivni. Imaju dovoljan broj kadra. Ukoliko bude trebalo, naša pomoć neće izostati. Naši osiguranici će biti pokriveni po svakom osnovu.”, rekao je Lazović.

Odgovarajući na pitanje o zaraženim trudnicama i djeci, Lazović je kazao da je porodilište Codra odmah vraćeno u status quo pozitivnog porodilišta, i da se tamo porađaju sve Covid pozitivne trudnice.

“Takvih porođaja do sada nije bilo. Do sada nije bilo ni hospitalizovane djece. Centar Zlatica koji je predviđen za djecu suspektnu na koronavirus, posjeti oko desetoro djece dnevno, i naprave četrdesetak telefonskih kosultacija. Isti takav centar postoji za odrasle u Tološima”, rekao je Lazović.

On je naveo da transmisija dojenjem nije dokazana i Covid pozitivna majka pod određenim uslovima može čak normalno da doji.

Načelnica Odjeljenja za zarazne bolesti Instituta za javno zdravlje (IJZCG) Sanja Medenica kazala je da su epidemiološke ekuipe na terenu non stop.

“U predahu koji smo imali nijesmo se opuštili i mnogo smo zabrinuti”, navela je Medenica

Govoreći o dolasku turista, ona je kazala da su spremni ukoliko se neko od njih zarazi koronavirusom.

Medenica je kazala da je trenutno dovoljan broj terenskih epidemioloških službi i da za sada epidemiološki timovi dolaze do svake kuće.

Upitana da prokomentariše liječenje turista koji se eventualno u Crnoj Gori inficiraju Covidom, Medenica je navela da je napravljen plan za liječenje, praćenje kontakata, a pripremljene su i sve preporuke za boravak u hotelima i na plažama.

Prema njenim riječima, nije neophodan PCR test za državljane Evropske unije koji u Crnu Goru dolaze preko Bosne i Hercegovine.

“U narednom periodu imaćemo veći broj slučajeva. Jedna pozitivna osoba imala je ogromni broj kontakata i svi se prate. Potrebno je da prođe određeni period da bi se epidemija analizirala na adekvatan način”, kazala je Medenica.

Govoreći o nabavci dodatnih mašina za testiranje, Medenica je kazala da imaju adekvatan broj testova koji se vrše svakog dana.

Ona je rekla da je rano govoriti o piku epidemije u ovom trenutku, jer se očekuje još oboljelih.

Najčitanije

Agencija za sajber bezbjednost osnažiće kapacitete države u toj oblasti

Podgorica, (MINA) – Uspostavljanjem Agencije za sajber bezbjednost dodatno će biti osnaženi kapaciteti Crne...