fbpx
NaslovnicaCovid19Ključni struka i disciplinovanost

Ključni struka i disciplinovanost

Podgorica, (MINA) – Mjere koje se donose moraju se poštovati, poručila je šefica Operativnog štaba Vesna Miranović, navodeći da ni najbogatije vlade ne mogu pomoći ukoliko izostanu disciplinovanost i poštovanje struke.

Ona je, na konferenciji za novinare, kazala da je cilj kojem teže viši i da nadilazi sve političke ciljeve.

Na pitanje koji način će biti kontrolisano da li se poštuje mjera koja zabranjuje okupljanja u objektima stanovanja osoba koje nijesu članovi zajedničkog porodičnog domaćinstva, Miranović je odgovorila da niko neće ugroziti privatnost ljudi.

“Cilj te mjere je da skrene pažnju građanima da prestanu sa slavljima i okupljanjima koja dovode u kontakt veliki broj ljudi iz različitih sredina, jer je to idealna situacija za lokalnu transmisiju virusa”, objasnila je Miranović.

Kako je navela, niko nije imao namjeru da bilo koga kontroliše i narušava njegovu privatnost.

“Naši ciljevi su medicinski, zasnovani na stručnim stavovima, a ne policijski nadzor nad građanima”, rekla je Miranović.

Ona je istakla da se u ovoj situaciji mora pitati i da se moraju poštovati pravila, jer su ona donešena za dobro svih građana.

“Jedino što može da nas spasi jeste da budemo disciplinovani. Ako ne budete disciplinovani, ne postoji ta vlada na svijetu koja vam to može omogućiti. Bogata moćna Italija je zastala pred problemom, ne zna šta da radi”, kazala je Miranović.

Ona je navela da je svaka država napravila svoj koncept koji je prilagodila svojim standardima, kulturološkim i mentalitetskim odlikama, a ne samo zdravstvenim.

“I mi krojimo sistem u skladu sa našim navikama i potrebama i do sada nam dobro ide. Zbog toga što nam dobro ide, treba da nastavite da slušate šta vam pričamo. Dobro nam ide za sad, al to ne znači da će tako ostati”, rekla je Miranović.

Ona je kazala da se u karantinu nalazi 1.006 osoba, odnosno 50 manje nego prethodni dan, zato što je ReSPA ispražnjena.

„Osobe koje su boravile tamo prevezene u uslove kućne samoizolacije“, rekla je Miranović.

Ona je navela da danas tokom dana iz Studenskog doma odlazi grupa osoba koje su tu bile smještene i da se taj prostor oslobađa za putnike koji stižu u petak iz Frankfurta.

Prema njenim riječima, jedna osoba koja je smještena u studenskom Domu u Podgorici zaražena je koronavirusom.

“Sve osobe koje su bile u kontaktu sa njom, odnosno koje su došle istim letom u Crnu Goru testirane su i negativne su”, navela je Miranović.

Ona je kazala da je trenutno na respiratoru osoba koja je 1967. godište, a to govori u prilog činjenici da je koronavirus nepredvidljiv i da zahvata sve uzrasne kategorije.

„Nemojte da nas statistički podaci koji stižu čine hrabrijim, jer činjenica da među oboljelima ima i djece treba da bude opomena za sve“, istakla je Miranović.

Na pitanje zašto i dalje rade privatne zdravstvene ordinacije ako je vec odlučeno da se zbog smanjenja intenziteta kretanja zatvore i neki domovi zdravlja, ona je odgovorila da su privatne zdravstvene ustanove dobile preporuku da rade po istom principu kao što rade javne ustanove.

“One su integralni dio jedinstvenog zdravstvenog sistema i stavile su na raspolaganje sve svoje kapacitete, tako da smatram da je njihova aktivnost primjerana situaciji u kojoj se nalazimo”, navela je Miranović.

Ona je kazala da barska bolnica trenutno funkcioniše uz ispomoć ljekara Kliničkog centra (KCCG).

“Međutim to što se dio ljekara barske bolnice nalazi u samoizolaciji znači da će oni za period od 14 plus 14 dana biti funkcionalno spremni da budu rezervna snaga u situaciji koja dolazi”, rekla je Miranović.

Ona je dodala da je planiran i Centar u Beranama, odnosno da je predviđeno da Opšta bolnica u Beranama bude COVID bolnica.

Kako je kazala, takođe opšta bolnica u Nikšiću ima kapacitete da priskoči u pomoć.

Direktor Instituta za javno zdravlje Boban Mugoša kazao je da je u Crnoj Gori registrovano 11 novih slučajeva koronavirusa, a od početka epidemije od COVID19 oboljelo je 120 osoba.

Kako je rekao, u Crnoj Gori koronavirusom zaraženo je 14 djece mlađe od 19 godine.

“Mi ako želimo da ostanemo na broju inficiranih koji se dnevno javljaju, a koje možemo da držimo pod kontrolom, moramo poštovati mjere. Striktno sprovođenje mjera koje se preduzimaju, jedini je način da epidemija novog koronavirusa bude suzbijena”, poručio je Mugoša.

On je zamolio građane da poštuju svaku mjeru koja je propisana, a sve u cilju sprečavanja širenja virusa.

Mugoša je rekao da je trenutna epidemiološka situacija u Tuzima relativno dobra, da je “napeta i da se mora držati pod kontrolom”.

Govoreći o testiranju, on je kazao da je na početku bilo najvažnije da se testiraju osobe iz područja u kojima ima lokalne transmisije.

“U momentu kada u Crnoj Gori dolazimo do lokalne transmisije testiraju se svi oni koji pokazuju bilo koji znak respiratorne infekcije”, rekao je Mugoša.

On je dodao da je do sada testirano skoro hiljadu osoba.

Na pitanje da li je 11 novih slučajeva povezano sa prethodnim i iz kojih su gradova, Mugoša je rekao da je većina povezana.

“Imamo nekoliko novih slučajeva i slučaj koji je vezan za Bijelo Polje, a osoba je u suštini iz Bara i bila je u gostima tamo”, kazao je Mugoša.

Takođe, kako je naveo, imaju po jedan slučaj iz Nikšića i Ulcinja, a ostali su iz Podgorice.

“Većina slučajeva je povezano, a tri slučaja su novi klasteri”, kazao je Mugoša.

Na pitanje da li je IJZ učestvovao u kreiranju potreba i zahtjeva koji je nedavno upućen ka NATO-u, gdje je traženo 320 respiratora i druga medicinska oprema, Mugoša je kazao da su sve relevantne institucije učestvovale u pripremi zahtjeva.

“Takvi zahtjevi se pripremaju zato što želimo da budemo sigurni da ćemo obezbijediti dovoljno svega onoga što nam je potrebno”, pojasnio je Mugoša.

Prema njegovim riječima, oni žele da imaju sistem koji je potpuno spreman.

“Ali moramo i računati i na sve druge mogućnosti, jer ako se naredbe ne budu poštovale onda će i 300 respiratora biti malo”, rekao je Mugoša.

Najčitanije