NaslovnicaCovid19Kafićima dozvoljen rad do ponoći, otvaraju se igraonice

Kafićima dozvoljen rad do ponoći, otvaraju se igraonice

Podgorica, (MINA) – Ugostiteljski objekti u Crnoj Gori od sjutra mogu raditi do ponoći, bez muzičkog programa uživo ili DJ-eva, a biće dozvoljen i rad dječjih igraonica uz COVID potvrdu, kazao je direktor Instituta za javno zdravlje Igor Galić.

On je, na konferenciji za novinare, rekao da je Vlada ove mjere, koje će važiti do 3. februara, donijela s obzirom na činjenicu da je u posljednjoj sedmici broj zaraženih 40 odsto manji u odnosu na nedjelju ranije.

Galić je precizirao da se rad dječjih igraonica omogućava uz COVID sertifikat i uz obezbjeđivanje najmanje deset metara kvadratnih po osobi.

„Omogućava se rad svih ugostiteljskih objekata do ponoći, uz uslov da ne dozvole izvođenje muzičkog programa uz učešće pjevača i muzičara ili DJ-eva. Emitovanje muzike sa zvučnika je dozvoljeno“, kazao je Galić.

On je istakao da, imajući u vidu da je broj novoobljelih na dnevnom nivou i dalje visok, bez obzira na generalni trend pada, sve ostale mjere ostaju na snazi.

„Ovo je trenutak kada prvenstveno omladinu moramo da upozorimo da dolazi do “prelivanja” zaraze sa njih na starije ukućane“, rekao je Galić.

Prema njegovim riječima, do ove nedjelje je najveća incidencija obolijevanja bilježena u uzrasnim grupama od 19 do 40 godine.

„U posljednjoj nedjelji, posljedično, kao što smo i očekivali, najviše oboljelih je u grupi od 40 do 65 godina, a najveći porast trenda je u uzrasnoj kategoriji 65+ godina. Dobra okolnost je to što su oni vakcinisani u procentu većem od 70 odsto“, naveo je Galić.

S druge strane, kako je kazao, bilježi se i pad oboljelih među maloljetnicima za oko 30 odsto.

Galić je rekao da su oko 45 odsto inficirane djece ona u osnovnim školama, oko 37 odsto su srednjoškolci, a 18 odsto su djeca u predškolskom uzrastu.

On je podsjetio da je sprovedenim međunarodnim stručnim studijama utvrđeno da vakcinisane osobe obolijevaju od blažih formi i Omikron soja SARS-CoV-2.

„Naročito osobe koje su vakcinisane sa tri (buster) doze, pa stoga molimo građane da se vakcinišu, a ukoliko nijesu primili treću dozu, i to bez odlaganja da učine“, dodao je Galić.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

koronavirus, presjek. zaraženi, iJZ

Registrovan 61 novi slučaj infekcije

Podgorica, (MINA) – U Crnoj Gori je, u posljednja 24 sata, registrovan 61 novi...