fbpx
NaslovnicaCovid19U prvih pet prioritetnih kategorija 110 hiljada ljudi

U prvih pet prioritetnih kategorija 110 hiljada ljudi

Podgorica, (MINA) – U prvih pet prioritetnih kategorija za vakcinaciju protiv koronavirusa nalazi se 110 hiljada ljudi, navodi se u uputstvu objavljenom na sajtu covidodgovor.me.

Građani Crne Gore već mogu da iskažu interesovanje za imunizaciju popunjavanjem upitnika na tom sajtu, pri čemu se proces vakcinacije obavlja u skladu sa prioritetnim grupama definisanim Nacionalnom strategijom za uvođenje, distribuciju i primjenu COVID-19 vakcina.

U prvoj grupi su štićenici domova za stare i institucija za smještaj osoba sa težim poremećajima razvoja, kao i osoblje koje se brine o njima.

Kako se navodi u uputstvu na sajtu covidodgovor.me, u tu kategoriju spada više od hiljadu štićenika i preko 600 zaposlenih u tim ustanovama.

U drugoj kategoriji su zdravstveni radnici i drugo osoblje u zdravstvenim ustanovama koji rade sa SARS-CoV-2 inficiranim pacijentima i njihovim kontaktima, kao i osobe starije od 80 godina.

„Druga prioritetna grupa za imunizaciju broji oko 1,8 hiljada zdravstvenih radnika koji obavljaju poslove od najvećeg rizika, ali i gotovo 21 hiljadu ljudi starijih od 80 godina“, piše u uputstvu.

Navodi se da, u skladu sa Nacionalnom strategijom, treća prioritetna grupa za imunizaciju obuhvata sve osobe koje imaju od 75 do 79 godina, a takvih je više od 16 hiljada.

„Klinički veoma osjetljiva lica i osobe starosti od 70 do 74 godine čine četvrtu kategoriju prioriteta, a njih je u Crnoj Gori gotovo 24 hiljade“, piše u uputstvu.

Kako je saopšteno, peta kategorija prioriteta za vakcinaciju obuhvata sve osobe starosti od 65 do 69 godina, kojih je više od 36 hiljada, i ostale zaposlene u javnim i privatnim zdravstvenim ustanovama, kojih ima više od devet hiljada.

„Prvih pet prioritetnih kategorija za imunizaciju obuhvata oko 110 hiljada ljudi“, navodi se u uputstvu.

U ostale grupe za vakcinaciju protiv COVID-19 spadaju osobe starosti od 45 do 64 godine, koje spadaju u rizične kategorije, pripadnici vitalnih službi na državnom i lokalnom nivou, a posebno zaposleni u vaspitno-obrazovnim ustanovama.

Navodi se da u ostale kategorije spadaju i osobe uzrasta od 18 do 44 godine koje spadaju u rizične kategorije, osobe starosti od 60 do 64 godine, drugi pripadnici vitalnih službi na državnom i lokalnom nivou i sva lica starosti od 50 do 59 godina.

Dinamika vakcinacije stanovništva, kako je saopšteno, zavisi od nabavke i isporuke vakcina.

„Nakon što se završi proces imunizacije prioritetnih grupa, počeće vakcinacija opšte populacije. Vakcina je besplatna za sve rezidente Crne Gore bez obzira na status državljanstva“, navodi se u uputstvu.

Kako se dodaje, ne postoji posebna dijagnostička procedura koju treba sprovesti uoči primanja vakcine, odnosno nije potrebno utvrđivati eventualno postojanje virusa ili antitijela kod primaoca.

Prije vakcinacije, kako se ističe, obavezan je jedino ljekarski pregled koji se obavlja na samom vakcinalnom punktu.

„Važno je napomenuti da osobe koje popune postojeći upitnik na sajtu www.covidodgovor.me neće imati prioritet u procesu imunizacije u odnosu na pripadnike iste kategorije stanovništva koji se još nijesu prijavili“, piše u uputstvu.

Kako je saopšteno, svrha popunjavanja prijave je da građani pomognu zdravstvenim vlastima u boljem organizovanju procesa imunizacije.

„Na osnovu podataka iz upitnika, nadležne institucije moći će da procijene trenutni stepen zainteresovanosti građana za imunizaciju na nivou opština, pa će samim tim bolje i brže pripremiti dalji plan vakcinacije na lokalnom nivou“, zaključuje se u uputstvu.

Najčitanije

berza

Pad indeksa i rast prometa na berzi

Podgorica, (MINA-BUSINESS) - Neznatan pad oba indeksa i rast prometa obilježili su na Montenegroberzi...