fbpx
NaslovnicaCovid19Širenje lažnih vijesti opasno skoro kao i širenje virusa

Širenje lažnih vijesti opasno skoro kao i širenje virusa

Podgorica, (MINA) – Širenje lažnih vijesti o koronavirusu je skoro jednako opasno kao i širenje virusa, upozorio je šef Političkog odjeljenja u Savjetu za regionalnu saradnju (RCC), Amer Kapetanović.

“Osim očigledne fizičke bolesti i smrti, pandemija virusa Covid-19 proširila je i ogroman strah od nepoznatog i nevidljivog ubice, koji sprječava ljude da obuzdaju strah razumom, paniku strpljenjem, a neizvjesnost edukacijom”, naveo je Kapetanović.

On je, kako je saopšteno iz RCC-a, kazao da se u takvim okolnostima šire teorije zavjere, bez osnova u struci i bez odgovarajuće provjere činjenica.

Te poruke, upozorio je Kapetanović, mogu sadržavati beskorisne, pogrešne ili čak štetne informacije i savjete, koji mogu omesti odgovor javnog zdravstva na krizu i doprinijeti društvenim neredima i polarizaciji.

Prema njegovim riječima, ni naš region nije ostao imun.

“Bezbroj lažnih i zlonamjernih informacija kontaminirale su javnu sferu u tolikoj mjeri da je to natjeralo Svjetsku zdravstvenu organizaciju da ih proglasi prvom „infodemijom“ u ljudskoj istoriji, upozoravajući da je širenje lažnih vijesti skoro jednako opasno kao i širenje virusa”, kazao je Kapetanović.

On je istakao da lažna priča dolazi do ljudi šest puta brže od istinite.

Kako je naveo, u vrijeme krize je izražena tendencija jednog dijela stanovništva da više vjeruje glasinama nego zvaničnim informacijama, što je posljedica emotivne reakcije na strah.

“Te se onda informacije šire dalje i većina ih to radi bez loših namjera, jednostavno zato što nijesu dovoljno informisani da prepoznaju neprovjerene informacije, što može prouzrokovati ozbiljne probleme za cijelo društvo”, rekao je Kapetanović.

Prema njegovim riječima. kada se lažne informacije i dezinformacije ponavljaju i produbljuju, prava opasnost leži u tome da će stvarne infromacije, zasnovane na istini, imati ograničen uticaj.

Kapetanović je kazao da RCC, na osnovu evropskog iskustva, radi na uspostavljanju platforme na Zapadnom Balkanu koja će raditi na suzbijanju lažnih vijesti.

On je podsjetio da Istraživanje koje je sprovela agencija Gallup pokazuje da u nekim ekonomijama Zapadnog Balkana građani uglavnom vjeruju da je opasnost od virusa korona preuveličana, u nekim slučajevima margina je veoma visoka, preko 70 odsto ispitanika.

Sa druge strane, Francuzi, Danci, Austrijanci, Italijani, i drugi imaju potpuno suprotan stav, i preko 70 odsto njih ne vidi nikakva preuveličavanja.

„Čini se da nizak nivo medijske pismenosti, između ostalog, ovdje ima odlučujuću ulogu“, kazao je Kapetanović.

Zato, smatra on, treba pronaći odgovarajući regionalni mehanizam i razviti održive alate da se pomogne medijima i široj javnosti na Zapadnom Balkanu da razlikuju šta su provjerene informacije koje objavljuju vjerodostojni mediji, a šta su lažne informacije ili dezinformacije na društvenim mrežama.

„Kao što je to već dokazano u vrijeme korone, obrazovani i ispravno obavješteni građani, koji održavaju socijalnu distancu i ponašaju se odgovorno, predstavljaju ključni faktor u tome kako se nosimo sa pandemijom“, kazao je Kapetanović.

On je istakao da borba protiv infodemije zahtijeva istu obazrivost i odgovornost.

„Ako mediji i građani mogu prepoznati i obuzdati netačne informacije i pustiti ih da „umru“ u kanti za smeće na njihovim elektronskim uređajima, definitivno će zaustaviti „kontaminaciju“ nezakonitim narativom većih razmjera“, poručio je Kapetanović.

On je kazao da mu je drago da vidi da mreža, odnosno platforma nevladinih agencija na Zapadnom Balkanu, već ulaže napore da se podstakne povjeravanje činjenica i razotkrivanje lažnih vijesti i narativa.

„Ovo je nesumnjivo dobar korak u pravom smjeru, ali daleko od dovoljnog pristupa kojim su uključeni svi nivoi vlasti i cijelo društvo u borbi protiv jedne ovako štetne pojave. Treba da uradimo daleko više u svim sferama života“, smatra Kapetanović.

Kako je naveo, prije nego što se okonča, pandemija virusa COVID-19 može nas naučiti mnogo čemu novom o nauci, međuljudskim odnosima, potrebi za saradnjom, ekonomiji, načinu na koji dijeliti znanje, sigurnosti, higijeni, empatiji i još mnogo toga.

„Ali jedna je stvar očigledna, a to je da će rezultat biti vidljiv samo zajedničkim, koordinisanim i odgovornim djelovanjem“, dodao je Kapetanović.

Zbog toga, kako je kazao, RCC stoji u potpunosti na raspolaganju za dodatne inicijative vezane za sprječavanje i suzbijanje lažnih vijesti i nezakonitih narativa.

Najčitanije