fbpx
NaslovnicaCovid19Lazović: Pomoć zdravstvenih radnika neće izostati

Lazović: Pomoć zdravstvenih radnika neće izostati

Podgorica, (MINA) – Zdravstveni radnici će raditi koliko bude potrebno dok epidemija koronavirusa ne bude suzbijena, i njihova pomoć pacijentima neće izostati, poručio je šef Kriznog medicinskog štaba Ranko Lazović.

Lazović je, na konferenciji za novinare, kazao da se zdravstveni radnici dobro nose sa novonastalom situacijom.

On je, komentarišući broj zaraženih trudnica, kao i slučajeve koronavirusa potvrđene kod porodilja, kazao da su u zdravstvenoj ustanovi Kodra /Codra/ porođene četiri trudnice, od kojih je jedna bila pozitivna na koronavirus.

“Porođaj je obavljen prije tri dana, majka je bila pozitivna, a beba je rođena zdrava i test na koronavirus je bio negativan. Oboje su otpušteni iz bolnice, na lični zahtjev”, kazao je Lazović.

On je naveo da su u četvrtak prirodnim putem porođene dvije trudnice koje su imale simptome, i da su rodile zdravu djecu.

Lazović je, govoreći o situaciji kada su oba roditelja inficirana virusom, rekao da je mala vjerovatnoća da djeca ostanu negativna.

Na pitanje o mogućnosti ljekara da adekvatno odgovore na potrebe pacijenata i da izdrže opterećenje, s obzirom na procjena iz Instituta za javno zdravlje da bi mjere mogle potrajati do kraja maja ili početka juna, on je kazao da će zdravstveni radnici raditi onoliko koliko bude potrebno.

“Nadamo se da će pandemija trajati kraće, ali pomoć zdravstvenih radnika neće izostati”, rekao je Lazović.

On se osvrnuo i na predložene mjere ograničenja u cilju suzbijanja epidemije koronavirusa.

“Mjere predlaže Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti, koje je tijelo Vlade, a članovi su ugledni ljekari. Mjere predlaže struka, a svaka mjera je usvojena bez rezerve”, kazao je Lazović.

On je naveo da se radi o situaciji kada politika sluša struku.

Na pitanje o snabdjevenosti apoteka zaštitnim maskama, on je rekao da su apoteke Montefarma snabdjevene i da će cijena maski biti identična onoj koju plaća apotekarski centar.

“Naredni korak je razmatranje populacije socijalno ugroženih kada je riječ o cijeni zaštitnih maski”, kazao je Lazović.

Prema njegovim riječima, zdravstveni sistem je snabdjeven dovoljnom količinom ljekova.

“Nema zastoja ni po pitanju zaštitne opreme, ni kada je riječ o ljekovima”, kazao je Lazović.

Direktor Instituta za javno zdravlje (IJZ) Boban Mugoša je rekao da se na Vrelima Ribničkim svakodnevno obavlja na desetine testova koji za sada daju negativne rezultate, i da se preduzimaju sve mjere kako ne bi došlo do daljeg širenja virusa.

Na pitanje o postepenom ukidanju mjera, s obzirom na pretpostavku da će to uslijediti krajem maja i početkom juna, Mugoša je kazao da je još uvijek rano govoriti o tome.

“Predstoji nam još borbe i čvrstog poštovanja mjera. Situacija će zavisiti od toga kako je budemo tretirali”, rekao je Mugoša.

On je zahvalio medijima, navodeći da su pokazali zavidnu želju i volju da informacije prenose na pravi način, poštujući zvanične izvore.

Na pitanje o zaraženim osobama u Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP), on je rekao da su oni sa blagim simptomima u kućnim uslovima liječenja.

“Nijedna inficirana osoba iz MUP-a ne nalazi se na bolničkom liječenju”, kazao je Mugoša.

On je ukazao na to da se u aktuelnoj situaciji posebno treba posvetiti pažnja djeci, kroz vitaminsku ishranu i izvođenje na svjež vazduh, uz poštovanje propisanih preporuka.

Komentarišući brze testove za antitijela koje će Amerika, kako je najavljeno, uskoro nabaviti, Mugoša je rekao da je IJZ upoznat sa situacijom.

“Pratimo i znamo o kojim se testovima radi. Oni trenutno nijesu dostpuni i trebaće više vremena da dođu do nas. Dotad se pridržavamo savjeta Svjetske zdravstvene organizacije i koristimo PCR kao suverenu metodu”, kazao je Mugoša.

Najčitanije