fbpx
NaslovnicaArhivaOsnažili politički dijalog sa članicama EU

Osnažili politički dijalog sa članicama EU

Podgorica, (MINA) – Crna Gora je osnažila politički dijalog sa državama članicama Evropske unije (EU), ocijenila je glavna pregovaračica sa EU Zorka Kordić.

Kako je saopšteno iz Ministarstva ekonomskog razvoja, crnogorska delegacija koju predvodi resorni ministar Jakov Milatović, učestvuje na međuvaldinoj konferenciji Crne Gore i Brisela.

Kordić je istakla da druga politička Međuvladina konferencija predstavlja zaokruživanje rada Vlade u ovoj godini na polju evropskih integracija.

„Ovo je odlična prilika da Crna Gora, prije svega, ponovi svoju geostratešku opredijeljenost jasnog članstva u EU“, rekla je Kordić.

I da Crna Gora, kako je kazala, pored tog svog spoljnopolitičkog prioriteta takođe naglasi i jasnu viziju i planove u oblasti vladavine prava, a da se i podvuku i drugi važni elementi za sveukupan napredak države u tom procesu.

„Uključujući značajne mjere ekonomskog oporavka, koje od ove godine tretiramo u okviru klastera Temeljnja poglavlja. Ono što je naročito važno je da smo osnažili politički diijalog sa državama članicama EU, i upravo je ova međuvladina konferencija potvrda“, dodala je Kordić.

Milatović je rekao da će crnogorska delegacija imati priliku da, na međuvladinoj konferenciji, partnere i članice informiše o smjeru i svemu što je Vlada uradila u prethodnih godinu dana.

“A prije svega u dijelu koji se tiče unapređenja vladavine prava, borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, ubrzanja strukturnih reformi u ekonomskom dijelu, ali i reforme javne uprave”, kazao je Milatović.

Kako je dodao, sve u cilju boljeg životnog standarda građana i ubrzanja procesa evropskih integracija Crne Gore.

Milatović je najavio da će predstaviti Akcioni plan koji je Vlada usvojila prethodne sedmice, a koji se tiče adresiranja ključnih prioriteta koji su spomenuti u Izvještaju o napretku Evropske komisije, sve u cilju da naredni bude što bolji kako bi na taj način dodatno ubrzali proces pristupanja Crne Gore EU.

Iz Ministarstva su naveli da političke međuvladine konferencije predstavljaju priliku za snaženje političkog dijaloga između država kandidata za članstvo u EU i država članica.

“Za Crnu Goru ova konferencija predstavlja dobru priliku da kroz jasnu viziju prioriteta za naredni period potvrdi da je članstvo u Uniji njeno strateško opredjeljenje i ključni vanjskopolitički cilj”, kaže se u saopštenju.

Kako je saopšteno, u ime Savjeta EU kojim trenutno predsjedava Slovenija, konferenciju će otvoriti Gašpar Dovžan, dok će Evropsku komisiju na konferenciji predstavljati komesar za proširenje Oliver Varhelji.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije