Naslovnica Arhiva Kamatne stope nepromijenjene

Kamatne stope nepromijenjene

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Prosječna ponderisana efektivna kamatna stopa na odobrene kredite, koja obuhvata sve njihove troškove, u aprilu je ostala nepromijenjena u odnosu na mart i iznosila je 5,96 odsto, pokazuju podaci Centralne banke (CBCG).

„Nepromijenjena je ostala i prosječna ponderisana nominalna kamatna stopa, koja je u aprilu iznosila 5,42 odsto”, navodi se u Biltenu CBCG.

Kamatne stope na novoodobrene kredite u aprilu su pale, efektivna 0,54 procentna poena na 5,39 odsto, a nominalna pala 0,4 procentna boda na 4,62 odsto.

Efektivna kamatna stopa mikrokreditnih finansijskih institucija (MFI) u aprilu je pala 0,46 procentnih poena na 23,47 odsto, dok je nominalna ostala nepromijenjena na 20,41 odsto.

Kamatne stope MFI na novoodobrene kredite u aprilu su pale, efektivna 5,52 procentna poena na 18,96 odsto, a nominalna 3,51 procentni bod na 17,2 odsto.

Prosječna ponderisana efektivna kamatna stopa na depozite u aprilu je ostala nepromijenjena u odnosu na mart i iznosila je 0,41 odsto.

Razlika između aktivnih i pasivnih kamatnih stopa u aprilu je ostala na martovskom nivou od 5,55 procentnih poena.

Najčitanije