fbpx
NaslovnicaArhivaBečić: Integracija regiona u EU nema alternativu

Bečić: Integracija regiona u EU nema alternativu

Podgorica, (MINA) – Integracija zemalja regiona u Evropsku uniju (EU) nema alternativu, i osnovni je preduslov za trajnu stabilnost i prosperitet Zapadnog Balkana, naveo je predsjednik crnogorske Skupštine Aleksa Bečić.

Kako je saopšteno iz Skupštine, Bečić je, tokom sastanka sa predsjednikom Sjeverne Makedonije Stevom Pendarovskim, podsjetio da ne postoje otvorena pitanja u bilateralnim odnosima dvije države.

Bečić je u Sjevernoj Makedoniji naglasio da Crna Gora želi da učvrsti i produbi saradnju sa tom državom.

On je ocijenio da su politički odnosi dvije države zasnovani na korespondirajućim ciljevima u okviru NATO partnerstva, reformskim aktivnostima kao i međusobnoj podršci u realizaciji unutrašnih prioriteta i vanjskopolitičkom kursu.

Odnosi Crne Gore i Sjeverne Makedonije su, prema njegovim riječima, primjer uspješne regionalne saradnje.

“Aktivnosti Sjeverne Makedonije na planu rješavanja svih otvorenih pitanja sa susjedima i nedvosmislena posvećenost regionalnoj saradnji dale su nemjerljiv doprinos očuvanju stabilnosti i prosperiteta Zapadnog Balkana”, rekao je Bečić.

On je istakao da su integracioni procesi prioritet Crne Gore.

“Integracija zemalja regiona u EU nema alternativu, i osnovni je preduslov za trajnu stabilnost i prosperitet Zapadnog Balkana”, naveo je Bečić.

On je ocijenio da su odlični politički odnosi i prijateljstvo dvije države važan preduslov kvalitetne ekonomske saradnje, za šta “postoje značajni potencijali i dobre institucionalne osnove”.

“U cilju snaženja ekonomskih odnosa, od presudne važnosti je unapređenje saobraćajne povezanosti dvije države, što bi omogućilo intenziviranje turističke fluktuacije stanovništva, ali i povećanje trgovinske razmjene”, rekao je Bečić.

Pendarovski je istakao da Sjeverna Makedonija visoko cijeni mogućnost razmjene iskustava sa Crnom Gorom u cilju postizanja zajedničkog strateškog opredjeljenja, članstva u EU.

On je, osvrćući se na Savjet za opšte poslove EU, istakao važnost “tretiranja integracije zemalja Zapadnog Balkana kao jednog od ključnih strateških i geopolitičkih prioriteta unutar Unije i dodatnog podsticaja reformskim procesima u našim državama”.

Pendarovski je ukazao i na važnost daljeg intenziviranja međuparlamentarne saradnje između dvije države.

Kako su naveli iz Skupštine, sagovornici su se saglasili da “dvije zemlje dijele identične spoljnopolitičke ciljeve i vizije i da u NATO-u značajno doprinose obezbjeđivanju trajnog mira, stabilnosti i prosperiteta u cijelom regionu”.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

EK: Izabrati predsjednika Vrhovnog suda

Podgorica, (MINA) – Izbor predsjednika Vrhovnog suda i napredak u izradi izmjena Zakona o...