fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte porasle zbog nižih zaliha u SAD-u i rasta potražnje

Cijene nafte porasle zbog nižih zaliha u SAD-u i rasta potražnje

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte porasle su u srijedu na međunarodnim tržištima prema 36 USD, zbog naznaka bolje potražnje i nižih zaliha u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), ali trgovci s pažnjom prate pandemiju koronavirusa i slabe rafinerijske marže.

Na londonskom tržištu cijena barela je porasla 86 centi u odnosu na prethodno zatvaranje, na 35,51 USD. U Njujorku se barelom trgovalo po 76 centi višoj cijeni od 32,71 USD.

Trgovce je ohrabrio podatak Američkog instituta za naftu (API) o padu zaliha sirove nafte u prošloj sedmici za 4,8 miliona barela.

Prerada u rafinerijama porasla je za 229 hiljada barela dnevno, što pokazuje da rafinerije pokušavaju da proizvedu više goriva, s obzirom na ublažavanje mjera zaštite od koronavirusa u SAD-u.

Ublažavanje mjera širom svijeta povećava potražnju za gorivima, a početni podaci o isporukama paralelno pokazuju da vodeći proizvođači za sada u velikoj mjeri poštuju dogovor o smanjenju proizvodnje koji su dogovorili Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) i saveznici.

“Tržišni fundamenti se poboljšavaju zahvaljujući smanjenju ponude i oporavku potražnje”, zaključili su u bilješci klijentima analitičari holandske banke ING.

Oni su ipak upozorili na kontinuirano niske rafinerijske marže, što bi moglo da odloži oporavak potražnje za naftom.

“Marže bi trebalo da budu solidne kako bi podstakle rafinerije na pojačanu preradu. Čini se da trenutno baš i nemaju razloga za pojačanu aktivnost, s obzirom da su marže u mnogim djelovima svijeta i dalje negativne”, objasnili su iz ING-a.

Rafinerije polažu nade u ublažavanje mjera, što bi povećalo potražnju za benzinom.

Značajniji rast cijena zakočila je kontinuirana zabrinutost zbog zaustavljanja ekonomije u sklopu suzbijanja pandemije koronavirusa, posebno u SAD-u, najvećem svjetskom naftnom potrošaču.

Odvojeno je OPEC na svojim internet stranicama objavio da je cijena barela referentne korpe nafte njegovih članica u utorak iznosila 28,43 USD, što znači da je porasla 22 centa u odnosu na prethodni dan trgovanja.

Najčitanije