fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInvesticijeIndeksi porasli treći dan uzastopno

Indeksi porasli treći dan uzastopno

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Na Wall Streetu su u četvrtak cijene dionica snažno porasle treći dan uzastopno, jer ulagači vjeruju da će paket pomoći ekonomiji od dvije milijarde USD ublažiti štete od koronakrize.

Nije ih pokolebao ni rekordni skok broja nezaposlenih u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), piše Hina.

Dow Jones skočio je 1.351 bod ili 6,38 odsto, na 22.552 boda, dok je S&P 500 porastao 6,24 odsto, na 2.630 bodova, a Nasdaq indeks 5,60 odsto, na 7.797 bodova.

U posljednja tri dana Dow Jones skočio je 21 odsto, što je njegov najveći trodnevni rast od 1931. godine. U istom periodu S&P 500 osvojio je 17 odsto, ali i dalje je oko 22 odsto ispod svog prethodnog rekordnog nivoa, dostignutog 19. februara.

Rast cijena dionica zahvaljuje se nadi ulagača da će paket pomoći ekonomiji od oko dvije milijarde USD, koji je dogovoren u Kongresu, ublažiti predstojeću recesiju.

Taj paket je znatno veći u odnosu na paket pomoći koji je Kongres usvojio za finansijske krize 2008. i 2009. godine, a uključivaće, među ostalim, direktne uplate građanima, pri čemu bi pojedine porodice mogle dobiti ček i do tri hiljade USD.

Podršku tržištu pružaju i vanredne mjere američke centralne banke, Federelne rezerve (FED), koja je nedavno smanjila ključne kamatne stope na nulu, a potom počela kupovati državne, pa čak i korporativne obveznice i poručila da će direktno kreditirati kompanije kako bi povećala likvidnost na tržištima.

U četvrtak je predsjednik Fed-a, Jerome Powell, kazao da je ekonomija možda već u recesiji, ali da očekuje oporavak u drugom dijelu godine i da je Fed spreman agresivno braniti ekonomiju.

Analitičar u kompaniji JFD Group, Charalambos Pissouros, kazao je da Fed neće ostati bez municije u borbi protiv koronakrize i da još ima prostora za djelovanje.

Zahvaljujući tome, ulagače nije pokolebao ni podatak da je prethodne sedmice broj zahtjeva za pomoć nezaposlenima skočio za rekordnih 3,3 miliona jer su zbog širenja koronavirusa u SAD-u paralizovani dijelovi ekonomije.

Potpredsjednik u kompaniji Charles Schwab, Randy Frederick, kazao je da je ohrabrujuće vidjeti da ulagači kupuju dionice tri dana uzastopno jer to nijesu vidjeli barem mjesec.

Međutim, na tržištu i dalje postoji strah da bi cijene dionica ponovno mogle pasti jer se koronavirus brzo širi, pa je u SAD-u zabilježeno više od 70 hiljada zaraženih, dok ih je više od hiljadu umrlo.

Strateg u kompaniji Robert W. Baird, Willie Delwiche, kazao je da su padovi i skokovi indeksa, kakve su vidjeli posljednjih mjesec, bili pretjerani.

“Stoga, ovi skokovi više pokazuju to kakve smo slabosti vidjeli, nego što bi predstavljali indikator šta nam predstoji”, kazao je Delwiche.

I na evropskim burzama su cijene dionica u četvrtak porasle. Londonski FTSE indeks skočio je 2,24 odsto, na 5.815 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 1,28 odsto, na deset hiljada bodova, a pariski CAC 2,51 odsto, na 4.543 boda.

Najčitanije