fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte iznad 37 USD

Cijene nafte iznad 37 USD

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte prekoračile su u utorak na međunarodnim tržištima nivo od 37 USD, podstaknute najavom podsticajnih mjera za ekonomiju i porukom Rusije da je moguć nastavak razgovora sa Organizacijom zemalja-izvoznica nafte (OPEC) o proizvodnji.

Na londonskom tržištu cijena barela je porasla 2,8 USD u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 37,16 USD. Na američkom tržištu se barelom trgovalo po 2,42 USD višoj cijeni, od 33,55 USD, prenosi SEEbiz.

Na početku trgovanja cijene je podstakla izjava američkog predsjednika Donalda Trumpa da će preduzeti velike korake kako bi zaštitio američku ekonomiju od uticaja širenja koronavirusa.

Japanska vlada planira da potroši više od četiri milijarde USD u drugom paketu mjera za suzbijanje posljedica epidemije.

Pažnju tržišta privukla je i izjava ruskog ministra energetike, Aleksandera Novaka, da ne isključuje mogućnost zajedničkih mjera za stabilizaciju tržišta.

Novak je kazao da bi sljedeći sastanak OPEC-a i njegovih saveznika među nezavisnim proizvođačima trebalo da se održi u maju ili junu.

Ministar energetike Saudijske Arabije, Abdulaziz bin Salman, kazao je za Reuters da ne vidi potrebu za takvim sastankom ako se ne postigne dogovor o mjerama koje bi trebalo preduzeti kako bi se ublažio uticaj epidemije koronavirusa na potražnju i cijene.

“Ne vidim razlog za sastanke u maju, odnosno junu, jer bi se time samo demonstriralo da nijesmo napravili ono što je trebalo s obzirom na krizu, da nijesmo preduzeli potrebne mjere””, saopštio je Salman.

Potres na naftnim tržištima izazvala je Rusija krajem prošle sedmice, odbijanjem predloženog smanjenja snabdijevanja za dodatnih 1,5 miliona dnevno, pored već dogovorenih 1,7 miliona dnevno.

Saudijska Arabija uzvratila je najavom sniženja zvanične cijene nafte za šest do osam barela i povećanja proizvodnje u aprilu.

Prema riječima lidera, Saudi Aramca Amina Nassera, Saudijci su najavili da će u aprilu proizvoditi 12,3 miliona barela dnevno, znatno više od sadašnjih 9,7 miliona barela.

“U aprilu ćemo proizvoditi 300 hiljada barela dnevno više od aktuelnog maksimalnog kapaciteta koji iznosi 12 miliona barela dnevno”, kazao je Nasser u saopštenju za Reuters.

Analitičari RBC-a su istakli da cijenovni ratovi i pandemije nijesu novost na robnim tržištima, ali njihovo poklapanje jeste.

Dodatnu podršku cijenama nafte pružila je i vijest da je kineski predsjednik Xi Jinping posjetio Wuhan, žarište epidemije koronavirusa, prvi puta od izbijanja.

Niske cijene nafte zadaju glavobolje i američkim proizvođačima koji smanjuju troškove poslovanja a mogli bi srezati i proizvodnju, posebno s obzirom na manju potražnju zbog epidemije.

Predstavnik Probis Group-a, Jonathan Barratt, smatra da je sadašnji nivo proizvodnje uz cijene od 30 USD neisplativ.

OPEC je u utorak prijavio da je cijena barela referentne korpe nafte njegovih članica u ponedjeljak iznosila 34,71 USD, što znači da je bila 13,62 USD niža nego prethodnog dana trgovanja.

Najčitanije

boris mugoša, izbori, podgorica

Mugoša: Parlamentarna većina doživjela debakl u Podgorici

Podgorica, (MINA) – Palamentarna većina doživjela je debakl na izborima u Podgorici, ocijenio je...