fbpx
NaslovnicaCrna GoraMinistarstvo i UCG i dalje neusaglašeni

Ministarstvo i UCG i dalje neusaglašeni

Podgorica, (MINA) – Ministarstvo prosvjete i Univerzitet Crne Gore (UCG) još nijesu usaglasili akt kojim bi i definitivno bio regulisan status neaktivnih studenata na magistarskim studijama, pišu Dnevne novine.

Univerzitet traži od magistranada da plate dodatne troškove za tezu, dok ih je Ministarstvo na sastanku sa studentima održanom prije 12 dana oslobodilo te obaveze.

Da li će biti ispisani zbog neregulisanja statusa ili će imati rok do septembra 2021. godine da završe master studije, zavisi od Ministarstva koje treba da Univerzitetu da zvanično tumačenje zakonskih normi.

Predsjednik Studentskog parlamenta Univerziteta Crne Gore (SPUCG) Danilo Jelovac rekao je vjeruju da će Ministarstvo što prije donijeti odluku sa zvaničnim tumačenjem zakonskih odredbi koje se odnose na postdiplomske magistarske studije koju je javno najavilo nakon sastanka sa predstavnicima studenata 3. oktobra.

Ta odluka, kako je dogovoreno na sastanku resornog ministra Damira Šehovića sa predstavnicima studenata, podrazumijeva da studenti magistarskih studija UCG neće plaćati dodatne troškove za magistarsku tezu, a započete studije mogu da završe u naredne dvije godine.

Onima koji su već platili hiljadu EUR preko iznosa predviđene školarine, što je bio zahtjev UCG kako ne bi bili ispisani, novac će, kako je nakon sastanka najavljeno, biti vraćen.

“Vjerujemo da će Ministarstvo tu odluku u najhitnijem roku dostaviti Univerzitetu, jer bi sve drugo moglo da navede na zaključak da je u pitanju medijska najava kojom se žele prikupiti poeni, a ne stvarno riješiti problem u interesu studenata magistarskih studija”, istakao je Jelovac.

Najčitanije