fbpx
NaslovnicaCrna GoraZakone neće stavljati u proceduru dok se opozicije ne vrati

Zakone neće stavljati u proceduru dok se opozicije ne vrati


Podgorica, (MINA) – Podgrupe Odbora za dalju reformu izbornog i drugog zakonodavstva, koje rade na unapređenju izbornih zakona, imaće do kraja jula spremna rješenja, rekao je šef poslaničkog kluba Demokratske partije socijalista Nikola Rakočević.

Rakočević je kazao Pobjedi da će zakoni biti urađeni shodno preporukama ODIHR-a i Evropske komisije, uz ključnu pomoć predstavnika civilnog sektora, akademske zajednice i stručne službe Skupštine.

“Rješenja koja ćemo koncipirati umnogome unapređuju sistem, nećemo ih predlagati u dalju proceduru dok se kolege iz opozicije ne uključe u rad Odbora i daju svoje prijedloge jer je namjera većine u Skupštini da kreira zakone koji će zadovoljiti ne samo većinu u vlasti već i većinu u opoziciji”, kazao je Rakočević.

Na pitanje, da li se ulazi u cajtnot kada je u pitanju reforma izbornog zakonodavstva, imajući u vidu praksu da se u godini izbora ne mijenjaju, Rakočević je odgovorio da su sve vrijeme podgrupe Odbora radile intenzivno i odgovorno.

“Veliki dio posla je završen tako da,
bez obzira na to što je ostalo još da se radi, vrijeme neće biti prepreka. Jedina prepreka je nedostatak odgovornosti i želje na drugom političkom polu da se počne razgovarati”, rekao je Rakočević.

On je naveo da je dobra praksa učestvovati u radnim obavezama u Skupštini, pa se ona ipak narušava često.

“Ne mislim da će eventualna potreba da se radi duže nego što je planirano narušiti dobru političku praksu i funkcionisanje izbornog zakonodavstva, naprotiv”, kazao je Rakočević.

Najčitanije