fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte porasle šestu sedmicu uzastopno

Cijene nafte porasle šestu sedmicu uzastopno

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte na svjetskim tržištima porasle su prošle sedmice, šeste uzastopno, dostigavši nove najviše vrijednosti od novembra prošle godine, što je najviše posljedica smanjenja ponude iz Venecuele, Irana i Libije.

Na londonskom tržištu cijena barela je porasla 1,7 odsto na 71,55 USD, dok je u Njujorku barel poskupio 1,3 odsto na 63,89 dolara.

Od početka godine cijene nafte su porasle više od 30 odsto i dostigle najviše nivoe od početka novembra prošle godine, što se najviše zahvaljuje smanjenju proizvodnje Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC), prenosi SEEbiz.

Ta organizacija, zajedno sa grupom nezavisnih proizvođača na čelu s Rusijom, pridržava se prošlogodišnjeg dogovora o smanjenju proizvodnje za 1,2 miliona barela dnevno, što podržava cijene.

Cijene nafte rastu i zbog sankcija Sjedinjenih Američkih Država (SAD) na naftni sektor Irana i Venecuele, što dodatno ograničava ponudu na tržištima.

Ponuda na tržištima mogla bi biti smanjena i zbog sukoba u Libiji između međunarodno priznate libijske vlade i pobunjeničkih snaga.

Šef libijske nacionalne naftne kompanije upozorio je krajem prošle sedmice da bi obnovljene borbe mogle potpuno blokirati proizvodnju sirove nafte u toj zemlji.

S druge strane, posljednji podaci iz Kine podstakli su nadu da bi se druga po veličini svjetska ekonomija mogla stabilizovati nakon dužeg perioda usporavanja rasta.

A to bi moglo podržati potražnju, s obzirom da je Kina najveći svjetski potrošač sirovina.

„Razvoj geopolitičke situacije mogao bi podstaknuti rast cijena nafte, prema, a možda i iznad 80 USD ovoga ljeta”, naveli su analitičari firme RBC Capital Markets u osvrtu na situaciju na tržištu.

Podršku cijenama pruža i nada ulagača da će uskoro SAD i Kina postići trgovinski dogovor, čime bi se završio carinski rat, koji je prošle godine negativno uticao na dvije najveće svjetske privrede.

S druge strane, rast cijena nafte ograničen je zbog usporavanja rasta nekih od najvećih svjetskih ekonomija, što bi moglo izazvati slabljenje potražnje za naftom, ali i zbog rekordne proizvodnje u SAD-u.

Proizvodnja u SAD-u dostigla je 12,2 miliona barela dnevno, što je do sada najviši nivo proizvodnje jedne zemlje u svijetu.

A proizvodnja bi mogla i dodatno porasti, s obzirom da je u petak firma Baker Hughes objavila da je prošle sedmice broj aktivnih naftnih postrojenja u SAD-u povećan drugu sedmicu uzastopno.

Broj aktivnih postrojenja povećan je za dva, na ukupno 833.

Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS

Najčitanije

Elektroprivreda šampion, kolo prije kraja obezbijedila trofej

Podgorica, (MINA) - Šahisti nikšićke Elektroprivrede pobjedom protiv Herceg Novog, kolo prije kraja Premijer...