fbpx
NaslovnicaCrna GoraU istaknute klubove ulažu 300 hiljada EUR

U istaknute klubove ulažu 300 hiljada EUR


Podgorica, (MINA) – Vlada Crne Gore dala je saglasnost za finansijsku podršku istaknutim klubovima iz sportova koji se nalaze u prvoj kategoriji olimpijskih sportova u iznosu od 300 hiljada EUR, koje će isplatiti Ministarstvo sporta i mladih iz svog budžeta.

Ministar sporta i mladih Nikola Janović rekao je na konferenciji za novinare da je to, nakon 4,02 miliona EUR, koliko je nacionalnim sportskim savezima opredijeljeno na konkursu Ministarstva za ovu godinu, još jedan snažan pokazatelj vladine kontinuirane podrške sportskoj oblasti.

Novac će dobiti rukometni klubovi Lovćen i Budućnost, vaterpolo timovi Jadran Carine i Primorac, košarkašice Budućnost Bemaks, odbojkaši Jedinstva i odbojkašice Luke Bar, ženski fudbalski Breznica iz Pljevlja i džudo klubovi Akademik i Ibar.

„Imajući u vidu da se sportski klubovi redovno finansiraju iz budžeta opština, navedena dodatna finansijska podrška biće veliki podsticaj za njihove još uspješnije nastupe na domaćoj i međunarodnoj sceni“, kazao je Janović.

Prilikom odabira sportskih klubova, kako je naveo, Ministarstvo se vodilo kriterijumima poput tradicije, učešća i rezultata seniorskih kategorija na domaćim i međunarodnim takmičenjima u prethodnoj godini, ravnomjerne regionalne zastupljenosti i razvoja.

Prema riječima Janovića, novac će klubovima biti raspoređen na osnovu programa sportskih aktivnosti za ovu godinu.

Na pitanje da li se razmišljalo o još nekim klubovima, s obzirom da na trenutnoj listi nema muških fudbalskih i košarkaških klubova, Janović je objasnio da imaju zakonski maksimum od dva kluba po svakom sportu.

„U svim sportovima osim u fudbalu i košarci smo taj maksimum iskoristili. S obzirom da smo u drugim birali najistaknutije klubove, u ovom momentu nemamo za fudbalski klub Budućnost, koji blizu da uskladi akte, i čekamo KK Budućnost da završi svoje obaveze prema zakonu“, saopštio je Janović.

Prema njegovim riječima, ukoliko KK Budućnost ne završi svoje zakonske obavezi, listu će dopuniti nekim drugim klubom.

Janović je objasnio da će klubovi će shodno obavezama da se javljaju za sredstva, ističući da ne mogu isto novca dobiti klubovi u kolektivnim i pojedinačnim sportovima.

„Biće razlike, ali povešće se računa o njihovi potrebama koje imaju tokom ove takmičarske godine“, rekao je Janović.

On je kazao da će Ministarstvo novim rješenjem, čija se primjena očekuje od septembra, prvi put odrabrati sportove i klubove u kojima će da se sufinansiraju članarine za roditelje, kako bi se što više djece uključilo u sport.

Janović je rekao da je ponosan na uspjeh crnogorskih rukometaša. „Muška rukometna reprezentacija sinoć je pokazala izuzetnu čvrstinu, momci su se borili kao lavovi. Pobijediti svjetskog i olimpijskog šampiona je nevjerovatan uspjeh. Siguran sam da će i u nastavku kvalifikacija postizati rezultate koji će nas sve učiniti ponosnim“, kazao je Janović i čestitao rukometašima, štabu i rukovodstvu Rukometnog saveza.

Ministar je rekao da su sve opštine u Crnoj Gori opredijelile preko sedam miliona EUR za sufinansiranja sportskih klubova svoje teritorije, ali da nije zadovoljan kako opštine to rade.

„Mislim da ima opština koje su nastavile po starom i koje vode računa“, kazao je Janović i apelovao na opštine da posao rade u skladu sa zakonom, a na klubove koji nijesu zadovoljni da se obrate nadležnima.

Na pitanje da li tačna informacije da je Podgorica ove godine za sport opredijelila 50 hiljada EUR i da li smatra da je to dovoljno, Janović je odgovorio da nema taj podatak.

„Znam da gradonačelnik cijeni sport i da je uvijek za to da se pomogne kolektivima, tako da smatram da taj podatak nije tačan. Ukoliko jeste, onda nije dobro da je tkao jer Glavni grad morao bi da opredijeli više novca za klubove“, kazao je Janović.

On smatra da lokalne samouprave morale više da se uključe i povedu više računa o klubovima sa svojih teritorija. 

Najčitanije

Ministarstvo unutrašnjih poslova, birački spisak, danijel živković, izbori, podgorica

MUP: Birači čija je imena dostavio Živković upisani prije decembra 2020. godine

 Podgorica, (MINA) – Birači čija je imena dostavio predsjednik Demokratske partije socijalista Danijel Živković,...