fbpx
NaslovnicaMINA BusinessNP Durmitor posjetilo preko 220 hiljada turista

NP Durmitor posjetilo preko 220 hiljada turista

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Nacionalni park (NP) Durmitor prošle godine je posjetilo 220,21 hiljadu turista, 19 odsto više u odnosu na 2017, saopštio je direktor Nacionalnih parkova (NPCG), Elvir Klica.

On je kazao da je trend posjete NP Durmitor u porastu iz godine u godinu.

“Ukoliko uporedimo podatke iz 2010. i prošle godine, oni pokazuju da je broj posjetilaca povećan skoro pet puta. To nam ukazuje na kontinuitet zainteresovanosti domaćih i međunarodnih posjetilaca za turističku ponudu ovog zaštićenog područja i UNESCO sajta, kao i na obavezu da u narednom periodu, u saradnji sa institucijama sistema unaprijeđujemo postojeću turističku ponudu i osmišljavamo novu, u skladu sa principima održivog razvoja”, naveo je Klica.

Prema njegovim riječima, NP Durmitor privlači posjetioce iz svih krajeva svijeta tokom čitave godine i pruža idealne uslove za rekreaciju, sport i boravak u prirodi.

“Naš dugoročni cilj je da, osim zaštite i valorizacije prirodnih vrijednosti, u kontinuitetu unaprjeđujemo postojeću turističku ponudu i osmislimo atraktivnu i održivu ponudu koja će tokom čitav godine imati brojne turiste“, rekao je Klica.

Tokom ove godine planirane su brojne programske aktivnosti u cilju zaštite, očuvanja i unaprjeđenja turističke ponude i promocije Nacionalnog parka koje će, kako smatra, uspješno realizovati, kako samostalno, tako i u saradnji sa drugim subjektima.

“Od značajnijih manifestacija kojima promovišemo vrijednosti i ljepote Parka, možemo izdvojiti Osmomartovsku izložbu ručnih radova i predmeta sa Durmitorskog područja, Dane planinskog cvijeća u saradnji sa Opštinom Žabljak sredinom jula, kao i obilježavanje Dana NP Durmitor u septembru, u cilju promocije ‘opendoor’ aktivnosti kao što su kajakarenje, pješačenje i biciklizam”, rekao je Klica.

U saradnji sa Ministarstvom održivog razvoja i turizma, Nacionalnom (NTO) i lokalnim turističkim organizacijama, nastaviće da učestvuju u projektu Panoramski put – Durmitorski prsten, kojim je predviđeno postavljanje odmorišnog mobilijara i realizacija drugih aktivnosti u cilju promocije durmitorskog područja.

“Takođe ćemo u saradnji sa Planinarskim savezom Crne Gore realizovati aktivnosti u cilju unaprjeđivanja postojećih i formiranja novih vidikovaca, osmatračnica, odmorišta i formiranja novih planinarskih staza”, kazao je Klica.

NP Durmitor kao jednu od najatraktivnijih destinacija sjevera Crne Gore, osim turista, imali su priliku da u proteklom periodu posjete i međunarodni novinari, blogeri i turoperatori sa značajnih tržišta.

“I ove ćemo godine, u saradnji sa NTO, nastaviti da promovišemo najatraktivnije turističke ponude, ne samo ovog, već svih pet nacionalnih parkova“, zaključio je Klica.

Najčitanije

policija, Podgorica

Procesuirana 33 učesnika incidenata na fudbalskim utakmicama

Podgorica, (MINA) – Policijski službenici identifikovali su i procesuirali 33 učesnika u incidentima tokom...