fbpx
NaslovnicaCrna GoraIdeja DF-a o otvorenim granicama politička

Ideja DF-a o otvorenim granicama politička

Podgorica, (MINA) – Inicijativa lidera Demokratskog fronta (DF) o otvorenoj granici između Crne Gore, Srbije i Republike Srpske ima isključivo političku pozadinu, ocijenio je član Glavnog odbora Demokratske partije socijalista (DPS) Nikola Gegaj.

Gegaj je kazao da postoji jasna razlika između te inicijative i one koju je objelodanio premijer Albanije Edi Rama, koji je predložio otvorene granice između Makedonije, Albanije, Crne Gore i Grčke.

“Rama je to uradio kao premijer Albanije i nije učinio da bi dobio sitne političke poene. Učinio je to prvenstveno iz ekonomskih razloga, jer sve te države izuzetno sarađuju nasvakom polju”, rekao je Gegaj za Pobjedu.

Kako je dodao, cilj je slobodno kretanje ljudi, robe i kapitala, da ne bude dugih čekanja na granici.

On je istakao da Andrija Mandić i Milan Knežević nemaju većinsku podršku građana da u inostranstvu iznose inicijative koje po Ustavu pripadaju premijeru ili predsjedniku države.

Gegaj je odbacio teze lidera DF-a o opasnosti koja Crnoj Gori prijeti od projekta takozvane velike ili prirodne Albanije.

“Mislim da im je bolje da pokušaju da saniraju svoje partijske, unutrašnje, kao i druge opozicione probleme, nego što troše vrijeme na bespredmetnom podizanju tenzija među građanima Crne Gore, pokušavajući da zloupotrijebe multinacionalni i multivjerski sklad, koji nije od danas, nego od pamtivijeka.”, rekao je Gegaj.

Teza o prirodnoj Albaniji je, prema njegovim riječima, anahrona i kao takva neprirodna.

“Živimo u vremenu kada balkanski narodi čine zajednice raznih država i samim tim nema nacionalne države na Balkanu”, zaključio je Gegaj.

Najčitanije

Cijene nafte stabilizovale se na 88 USD

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) - Cijene nafte stabilizovale su se u utorak na međunarodnim tržištima...