fbpx
NaslovnicaCrna GoraStabilne integracije uticale na razvoj Podgorice

Stabilne integracije uticale na razvoj Podgorice


Podgorica, (MINA) – Stabilna evropska i civilizacijski vrijedna evroatlanska integracija Crne Gore, ekonomski razvoj i društevena emancipacija uticali su na ubrzani infrastrukturni razvoj Podgorice i poboljšanje životnog standarda njenih građana, ocijenio je gradonačelnik Glavnog grada Ivan Vuković.

On je na svečanoj sjednici Glavnog grada, povodom obilježavanja 74 godine od oslobođenja Glavnog grada, kazao da je Podgorica kroz istoriju dijelila sudbinu Crne Gore i bila svojevrsno ogledalo ukupnog razvoja države.

„Baš u Podgorici donesena je unazad vijek odluka o brisanju sa političke mape svijeta. To što je nestalo u Podgorici novembra 1918. godine, ponovo se rađa u aprilu 1941. godine, kada je pokrajinski komitet Komunističke partije Jugoslavije donio odluku o stupanju u oružanu borbu protiv okupatora“, rekao je Vuković.

Kako je naveo, decenije nakon Drugog svjetskog rata bile su period političkog, ekonomskog, kulturnog i ukupnog društvenog napretka u Crnoj Gori.

„Tokom teških devedesetih godina naši sugrađani nijesu dozvolili da se nacionalističko ludilo i mžnja prema drugom i drugačijem odomaći u Podgorici. Podgoričani su tih godina znali da sačuvaju svoje komšije, kumove, svoj grad i sebe same“, kazao je Vuković.

On je dodao da se tokom poslednjih deset godina Podgorica i Crna Gora mijenjaju i razvijaju.

„Stabilana evropska i civilizacijski vrijedna evroatlanska integracija Crne Gore, ekonomski razvoj i sveoobuhvatna društevena emancipacija značila je otvaranje Podgorice prema svijetu, njen ubrzani infrastrukturni razvoj i poboljšanje životnog standarda njenih građana“, rekao je Vuković.

On je naveo da Poodgorica podsjeća na moderne evropske metropole.

„Ova se generacija izazova ne boji. Spremni smo pristati da je neko od nas trenutno bolji, ali ne i trajno se pomiriti sa tim. Inferiornost nije u duhu ovoga grada i ljudi“, naveo je Vuković.

Prema njegovim riječima, na temelju istorijskog nasljeđa koje objedinjuje bogatstvo identitetske različitosti i bezrezervnu pripadnost tradicijama slobodarstva i antifašizma, Podgorica će biti izgrađena u skladu sa najboljim praksama upravljanja.

Vuković je kazao da će do kraja mandata gradske uprave biti stvoreni uslovi da Podgorica dobije najsavremenije postrojenje za tretman otpadnioh voda, solarnu elektranu, nova postrojenja u okviru gradske deponije i novu led rasvjetu.

Za koju godinu, kako je dodao, u Podgoricu će se dolaziti sa svake strane modernim saobraćajnicama bulevarskog tipa.

„Imaćemo novo gradsko pozorište, rekonstruisanu malu dvoranu Sportskog centra Morača, nove biciklističke koridore, kulturni život grada prilagođen potrebama ljudi modernog doba“, rekao je Vuković.

Predsjednik parlamenta Glavnog grada Đorđe Suhih kazao je da su mnogi borci u bitkama za slobodu dali živote.

U ovom periodu, kako je naveo, važno je boriti se za očuvanje vrijednosti na kojima počiva crnogorsko društvo, njegovanje i poštovanje antifašizma i tradicije.

„Veličanstvena borba crnogorskih antifašista krunisana je obnovom nezavisnosti koju moramo da čuvamo kao zalog budućnosti“, rekao je Suhih.

Prema njegovim riječima, imajući u vidu iskustva tragičnih devedesetih na prostoru bivše Jugoslavije imperativ je njegovanje multietničkog sklada i vjerske tolerancije.

„Podgorica će i ubuduće biti prepoznata kao mjesto otvoreno za sve koji čistog srca i u miru dolaze. Imamo obavezu da riješimo socijalni korpus pitanja, problem nezaposlenosti, rješavanje stambenih pitanja, briga o djeci i mladima“, kazao je Suhih.

Kako je naveo, potrebno je stvarati atmosferu demokratskog odnosa i kapaciteta i osnažiti kulturu dijaloga sa neistomišljenicima.

Na svečanoj sjednici dodjeljena je nagrada 19. decembar direktorici Gimnazije ″Slobodan Škerović″ Zoji Bojanić Lalović i košarkašu Budućnost Volija Nikoli Ivanoviću.

foto: MINA

Bojanić Lalović je nagradu dobila za rezultate i rad u oblasti obrazovanja i vaspitanja, a Ivanović za ostvarene rezultate u oblasti sporta.

Najčitanije