fbpx
NaslovnicaCrna GoraZaštititi RTCG od političke trgovine

Zaštititi RTCG od političke trgovine


Podgorica, (MINA) – Rješenje stručnjaka OEBS-a Davora Glavaša da bi generalnog direktora Javnog servisa trebalo da imenuje parlament kvalifikovanom većinom, ostavlja mogućnost političkog uticaja, smatra direktor Direktorata za medije u Ministarstvu kulture Željko Rutović.

“Što se tiče pitanja koje se odnosi na izbor generalnog direktora Javnog servisa, cijenim da treba vrlo precizno definisati rješenja koja neće dati mogućnost bilo kojeg oblika političkog uplitanja. Predloženi stav eksperta OSCE povodom izbora generalnog direktora u parlamentu, po mom mišljenju, ostavlja i taj prostor i tu mogućnost uticaja”, rekao je Rutović Pobjedi.

OEBS je u srijedu predstavio pravnu analizu Nacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o nacionalnom javnom emiteru i Nacrta Zakona o medijima koju je uradio njihov stručnjak.

Rutović smatra da se u slučaju da generalnog direktora RTCG bira Skupština „nadzorna uloga i smisao Savjeta RTCG dovodi u pitanje, odnosno participativnost najširih subjekata društva u procesu zastupanja njihovih legitimnih javnih interesa“.

Predsjednik Savjeta Agencije za elektronske medije Ranko Vujović ocijenio je da bi prijedlog da generalnog direktora RTCG bira parlament „u mnogim stvarima ogolio političke uticaje na Javni servis“.

“Možda ovaj prijedlog na papiru ne izgleda loše, ali bi on iz procesa izbora generalnog direktora izostavio sve one djelove društva, koji su do sada učestvovali i sveo proces na političke dogovore u okviru Skupštine”, rekao je Vujović.

On je dodao da bi se time u potpunosti ogolili politički uticaji.

Prijedlog da se izbor generalnog direktora ukloni iz nadležnosti Savjeta RTCG i dodjeli poslanicima u Skupštini, prema ocjeni člana Savjeta Javnog servisa Mima Draškovića, korak je unazad i direktan udar na institucionalnu i političku nezavisnost ove medijske kuće.

“Nedvosmisleno se otvara prostor za političko miješanje u rad RTCG i mogućnost da generalni direktor nacionalnog javnog emitera bude predmet političkih dogovora vlasti i opoziije”, ocijenio je on za Pobjedu.

Najčitanije