fbpx
NaslovnicaCrna GoraSpajić sjutra odgovara na pitanja poslanika

Spajić sjutra odgovara na pitanja poslanika

Podgorica, (MINA) – Premijer Milojko Spajić odgovaraće sjutra u Skupštini na pitanja predstavnika poslaničkih klubova, na posebnoj sjednici parlamenta posvećenoj premijerskom satu.

Lider Demokratske partije socijalista Danijel Živković pitaće Spajića da li će on i Vlada prihvatiti zahtjeve predsjednika Skupštine Andrija Mandića i pokrenuti proceduru usvajanja dvojnog državljanstva.

„Da li ćete izaći u susret i zahtjevu za uvođenje srpskog jezika kao službenog kroz proceduru izmjene Ustava“, dodao je Živković.

On će pitati i kako Spajić ocjenjuje analizu predsjednika Crne Gore Jakova Milatovića u kojoj se navodi da Vlada opstruira demokratski razvoj države.

Poslanika Socijalističke narodne partije Bogdana Božovića interesuje da li Spajić smatra da srpski jezik treba da bude službeni, dok će poslanik posebnog kluba Vladimir Dobričanin pitati Spajića da li je spreman da uvaži činjenice sa popisa i pokrene inicijativu i dijalog da se obezbijedi ravnopravnost srpskog jezika u Ustavu i zakonima.

Predsjednik Kluba poslanika Bošnjačke stranke Amer Smailović pitaće šta Vlada planira da uradi kako bi bili usporeni negativni demografski trendovi.

Šef Kluba poslanika Socijaldemokrata Boris Mugoša pitaće Spajića koji subjekti na političkoj sceni iniciraju teme koje dodatno produbljuju podjele u društvu.

„Da li teme poput izmjena Ustava u dijelu jezika i državnih simbola, popisnog prebrojavanja, dvojnog državljanstva, zakona o agentima stranog uticaja i slično, doprinose političkoj i društvenoj stabilnosti, sprovođenju neophodnih strukturnih reformi, poboljšanju standarda građana i ubrzanju puta ka Evropskoj uniji“, naveo je Mugoša.

Šef Kluba poslanika Demokratske Crne Gore Boris Bogdanović pitaće Spajića da li su postupci načelnika Generalštaba Vojske Crne Gore (VCG) Zorana Lazarevića ozbiljno narušili reputaciju Crne Gore pred NATO partnerima i da li se preduzimaju koraci da se to ispravi.

Bogdanović je naveo da je zabrinjavajuće da visoki vojni zvaničnici, koji bi trebalo da predstavljaju stub časti i poštenja, koriste svoje pozicije za lični profit i učešće u aktivnostima kao što je šverc luskuzne robe i povezanost sa sumnjivim strukturama.

On će Spajića pitati i ko sve štiti Lazarevića, kojeg je za načelnika Generalštaba, prema riječima Bogdanovića, suštinski predložio i izabrao bivši predsjednik države Milo Đukanović.

Lider Hrvatske građanske inicijative Adrijan Vuksanović pitaće Spajića da li se slaže sa izjavom Mandića da se Hrvati identifikuju sa Hrvatskom Anta Pavelića.

„Kako takve izjave doprinose razvijanju međususjedskih odnosa“, dodaje se u pitanju Vuksanovića.

Poslanik Pokreta Evropa sad Tonći Janović pitaće da li je program Evropa sad 2 održiv, da li će biti uvećan javni dug i koliki je taj dug bio 2020. godine.

„Da li ste u međuvremenu prodali Elektroprivredu i zadužili se za tekuću potršnju milijardu EUR? Da li ćete uvećati opštu stopu poreza na dodatu vrijednost, da li ste ugasili Fond za zdravstvo, Fond PIO“, navodi se u pitanju Janovića.

On će pitati i da li će reforme Vlade uticati na smanjenje ili uvećanje penzija i kakva je inflacija.

Lider Građanskog pokreta URA Dritan Abazović tražiće od Spajića da saopšti tačne nazive svih ministarstava, broj ministara, državni sekretara, sekretara u ministarstvima, broj potpredsjednika, savjetnika i šefova u 44. Vladi, njihova imena i kolika su mjesečna primanja za svakog pojedinačno, sa svim naknadama.

Predsjednika Kluba poslanika Nove srpske demokratije Dejana Đurovića interesuje redosljed koraka i način obezbjeđenja planskih pretpostavki za realizaciju projekat Velje brdo.

Poslanik Demokratske narodne partije Vladislav Bojović pitaće Spajića u kojoj fazi je priprema izgradnje druge dionice auto-puta, kao i u kojoj fazi je priprema i realizacija ključnih infrastrukturnih projekata na sjeveru države.

Poslanik Albanske alijanse Ilir Čapunij premijera će pitati šta će biti sa Solanom Ulcinj.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije