fbpx
NaslovnicaCrna GoraProtestovaće sve do ispunjenja zahtjeva

Protestovaće sve do ispunjenja zahtjeva

Podgorica, (MINA) – Aktuelni zakon o maloljetničkoj delinkvenciji ne prepoznaje adekvatne kazne i zbog toga su potrebne hitne izmjene, saopšteno je na protestu “Grad za Darisa” u Baru.

Osamnaestogodišnji Daris Mujić teško je povrijeđen 7. oktobra u dvorištu barske Gimnazije, a osumnjičeni za napad A.K. pušten je da se brani sa slobode.

Organizatori protesta “Grad za Darisa” poručili su da neće odustati dok se zahtjevi ne ispune, kao i da će se protesti preseliti u Podgoricu ispred suda koji je donio takvu odluku.

Direktorica barske Gimnazije Marija Đonović kazala je da traže promjene za bezbjednost djece i sigurnost koje će im pomoći da ne žive u strahu.

“Očigledno je da aktuelni zakon ne prepoznaje adekvatne kazne. Tužno je što izgleda da uvijek čekamo da kap prelije času da bi rekli da je dosta. Ovo što se desilo Darisu nije se desilo samo njemu, već svima nama, zato odavde dajem glas za izmjenu zakona o maloljetničkoj delinkvenciji”, rekla je Đonović.

Ona smatra da je promjena zakona nužna.

“Nećemo odustati dok ne dođe do primjena koje su neophodne”, poručila je Đonović.

bar, protest, grad za daris, maloljetnici, napad, zakon o maloljetnicima, krivicna djela
foto: MINA

Milena Bajagić, profesorica koja je pružila pomoć Darisu nakon napada, rekla je da je lekcija koja se prenosi s generacije na generaciju, da pametniji popušta.

“Međutim mi ne smijemo popustiti zbog budućnosti naše djece. Zbog njih moramo mijenjati sebe, navike i vještine koje im prenosimo. Dijete je uvijek bilo i biće oličenje porodice iz koje dolazi, a škola je refleksija društva u cjelini”, kazala je Bajagić.

Predsjednica Udruženja “Roditelji” Kristina Mihailović izvinila se Darisu “što smo dopustili da mu se ovo desi”.

“Izvini što nijesmo bili dovoljno jasni i glasni u prethodnom periodu. Nažalost, mnoge poruke smo slali i ranije koje ste mogli da čujete, a nijesu se dovoljno dobro čule”, rekla je Mihailović.

Ona je rekla da se vrijeme troši na analize, procjene, radne grupe, a ništa konkretno nije urađeno.

“Već decenijama znamo da imamo problem sa nasiljem. Djeca ne odgovaraju jer smo im mi to dozvolili i ponašaju se onako kako smo im mi dozvolili”, kazala je Mihailović.

bar, protest, grad za daris, maloljetnici, napad, zakon o maloljetnicima, krivicna djela
foto: MINA

Ona je navela da ne zna šta još nije jasno.

“Imamo krizu društva i krizu porodice, moramo nešto hitno da uradimo. Ne možemo više da čekamo ni jedan jedini dan i nijedno dijete”, poručila je Mihailović.

Ona je kazala da se mora zaustaviti situacija u kojoj djeca nijesu bezbjedna.

“Nijedno dijete više ne smije da prođe kroz ono kroz šta je prošao Daris”, navela je Mihailović.

bar, protest, grad za daris, maloljetnici, napad, zakon o maloljetnicima, krivicna djela
foto: MINA

Članica nevladinog udruženja “Lea” Anđela Jukić kazala je da ono što se desilo Darisu “predstavlja surovu realnost u kojem odrastaju naša djeca”.Ona je rekla da traže sprovođenje analiza u crnogorskim školama.

“Tražimo da se osim školskih policijaca, razmotri i uvođenje specijalnih psihologa i sociologa. Krijemo se iza zakona u inat prevenciji. Svake sedmice ćemo biti tu dok nadležno da je samo nulta tolerancija ono sa čime ćemo se složiti”, kazala je Jukić.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

vremenska prognoza

Vremenska prognoza: Danas pretežno sunčano, do 25 stepeni

Podgorica, (MINA) - U Crnoj Gori danas će biti pretežno sunčano, sa najvišom dnevnom...