fbpx
NaslovnicaCrna GoraDPS: Aktuelizovanje promjene službenog jezika besmisleno

DPS: Aktuelizovanje promjene službenog jezika besmisleno

Podgorica, (MINA) – Svako aktuelizovanje promjene Ustavom definisanog službenog jezika je besmisleno i dio je propagande velikosrpskog nacionalizma, ocijenili su iz Demokratske partije socijalista (DPS).

“Sve entuzijaste, sa raznih nivoa vlasti, koji ovih dana ispunjavaju agendu velikosrpskog nacionalizma, zastupajući tezu da srpski jezik treba da postane službeni, podsjećamo na veoma važnu činjenicu da najviši pravni akt, Ustav, definiše da je službeni jezik u Crnoj Gori crnogorski”, navodi se u saopštenju DPS-a.

Iz te partije su rekli da je službeni jezik Crne Gore tako čvrsto zaštićen Ustavom i da ga parlamentarna većina ne može promijeniti, osim da, kako su kazali, sruši ustavni poredak, izvrši državni udar i suspenduje sve institucije.

Crna Gora je, kako su naveli iz DPS-a, 2017. godine odlukom Komiteta kongresne biblioteke u Vašingtonu dobila međunarodni kod za crnogorski jezik u okviru ISO međunarodnog standarda, čime je ozvaničena njegova lingvistička prepoznatljivost.

“Svako aktuelizovanje promjene službenog jezika je besmisleno i predstavlja dio propagande velikosrpskog nacionalizma, koji želi od Crne Gore, države svih građana, da pravi državu etničkih grupa i naroda, sa dominacijom srpskog, postavljajući mine u temelje njene državnosti”, kaže se u saopštenju.

Iz DPS-a su naglasili da crnogorski jezik nije jezik etničkih Crnogoraca, već da je nazvan prema imenu države Crne Gore, kao što je to urađeno u svim državama bivše Jugoslavije.

“Svako insistiranje na izmjeni ustavnog statusa crnogorskog jezika kao službenog jezika naše države, ne znači samo negaciju tog jezika, nego i Crne Gore kao države u kojoj se on govori”, poručili su iz te partije.

Kako su naveli, insistiranje na promjeni službenog jezika u Crnoj Gori samo je taktički potez do oduzimanja suvereniteta državi.

“I zato velikosrpski nacionalisti na tome insistiraju”, dodaje se u saopštenju.

Ističe se da će pristupanjem Crne Gore Evropskoj uniji (EU) crnogorski jezik postati jedan od službenih jezika EU.

Iz DPS-a su kazali da se to očigledno ne dopada vođama velikosrpskog nacionalizma i da rezultati popisa nijesu zadovoljili njihove apetite, jer se suštinski u tri posljednja “prebrojavanja” ništa značajno u statistici nacionalnog identiteta nije promijenilo.

“A upregla se velikosrpska mašinerija finansijske, medijske, logističke, političke pomoći da se postigne javno obznanjen cilj – da srpskim jezik govori 50 odsto građana, i da se većina građana identitetski odrede kao pripadnici srpskog naroda”, kaže se u saopštenju.

Iz DPS-a su rekli da “s obzirom na to da etnički inženjering na popisu nije uspio, šef parlamentarne većine Andrija Mandić pokušava da pritiskom i ucjenom nametne nacionalističku agendu svojim političkim podanicima u vlasti”.

“Preporučujemo im da ne destabilizuju državu raspravom o davno zatvorenom pitanju, već da se osvrnu oko sebe i vide kako žive građani, koji su im 29. septembra u Podgorici najbolje rekli šta misle o politici Vlade, njenoj strategiji održavanja na vlasti po svaku cijenu, i vladajućoj većini koja je spremna da služi Vučićevom slugi”, navodi se u saopštenju.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije