fbpx
Naslovnica Crna Gora Potvrđeno rješenje Višeg suda u Podgorici

Potvrđeno rješenje Višeg suda u Podgorici

111
Apelacioni sud
foto: Vrhovni sud

Podgorica, (MINA) – Apelacioni sud potvrdio je rješenje Višeg suda u Podgorici kojim je odbijen predlog podgoričkog Višeg državnog tužilaštva da se odredi pritvor maloljetnom A.K, osumnjičenom za pokušaj ubistva učenika u dvorištu barske gimnazije.

Iz Apelacionog suda je saopšteno da je Vijeće za maloljetnike tog suda u ponedjeljak donijelo rješenje kojim je odbilo kao neosnovanu žalbu podgoričkog Višeg državnog tužilaštva u Podgorici, izjavljenu protiv rješenja Višeg suda.

Kako su naveli, Više državno tužilaštvo u Podgorici predložio je da Apelacioni sud ukine rješenje Višeg suda i predmet vrati na ponovno odlučivanje.

Iz Apelacionog suda su ocijenili da je pravilan zaključak prvostepenog suda da u odnosu na A.K. ne postoje okolnosti koje ukazuju na opasnost od bjekstva, jer se radi o maloljetnoj osobi koja je shodno svom uzrastu izdržavana od roditelja i koja nema bliskih srodnika u inostranstvu.

„A posebno o osobi koja nakon izvršenja krivičnog djela nije pobjegla, niti se skrivala, već je uhapšena u prostorijama Odjeljenja bezbjednosti Bar“, kaže se u saopštenju.

U Apelacionom sudu smatraju da, suprotno navodima žalbe tužilaštva, posjedovanje putne isprave ne ukazuje na opasnost od bjekstva maloljetnika za slučaj da se nađe na slobodi.

Taj sud je ocijenio da je prvostepeni sud pravilno utvrdio da nijesu ispunjeni uslovi za određivanje pritvora A.K. ni zbog postojanja okolnosti koje ukazuju da će ometati postupak uticanjem na svjedoke, saučesnike.

„Ovo jer je ovaj sud cijenio da maloljetnik nije osporavao navode iz naredbe za pokretanje pripremnog postupka Višeg državnog tužilaštva i da su već saslušani očevici događaja“, kaže se u saopštenju.

Iz Apelacionog suda su ocijenili da činjenica da nije saslušan oštećeni sama za sebe nije dovoljna za određivanje pritvora po ovom osnovu.

„Jer kako to pravilno nalazi prvostepeni sud, nije opravdano očekivati da bi maloljetni A.K. mogao ometati postupak uticajem na oštećenog ili eventualne svjedoke za čijim bi se saslušanjem u toku postupka mogla ukazati potreba, posebno pri činjenici da su nadzorne kamere zabilježile cio događaj“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je u rješenju ukazano na neophodnost poštovanja osnovnih načela postupanja prema maloljetnicima, koja su propisana Zakonom o postupanju prema maloljetnicima u krivičnom postupku.

„Posebno načela što većeg izbjegavanja ograničenja lične slobode maloljetnika, kao i da se pritvor kao najstroža mjera obezbjeđenja prisustva maloljetnika u postupku primjenjuje samo izuzetno kada za to postoje razlozi i kada je to neophodno za nesmetano vođenje postupka“, kaže se u saopštenju.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS