fbpx
NaslovnicaMINA BusinessLimitirane cijene uticale na stabilizaciju cijena

Limitirane cijene uticale na stabilizaciju cijena

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Rezultati akcije Limitirane cijene, koju je Vlada počela prije mjesec i po, biće poznati tek u februaru, imajući u vidu da traje do 31. januara.

Iz Ministarstva ekonomskog razvoja (MER) je Pobjedi rečeno da se očekuje da će akcija uticati na poboljšanje životnog standarda građana, posebno imajući u vidu uvećanje plata kroz program Evropa sad 2.

Očekuju, kako navode, da će odluka Vlade o limitiranju cijena, odnosno ograničavanju marži na 71 vrstu proizvoda, odnosno preko hiljadu artikala, uticati, ne samo na stabilizaciju cijena tih proizvoda, već i njihovo snižavanje u prosjeku 20 odsto.

Osvrćući se na podatke Monstata, iz MER-a ukazuju da je u septembru zabilježen najniži nivo inflacije u posljednjih nekoliko godina. Inflacija je najviše rasla 2022. godine, kada je ukupno iznosila 17,2 odsto, odnosno 28,9 odsto kada je riječ o hrani i sokovima.

U prošloj godini stopa inflacije je iznosila ukupno 4,3 odsto, u grupi prehrambenih proizvoda i bezalkoholnih pića 1,7 odsto, dok je u ovoj godini u septembru godišnja stopa inflacije iznosila jedan odsto.

“Imajući u vidu sveobuhvatnost akcije Limitirane cijene, kao i činjenicu da se odnosi na veletrgovine i maloprodajne lance, te da se primjenjuje u više od 80 odsto ukupnih maloprodajnih objekata u Crnoj Gori, izvjesno je da je akcija 44. vlade uticala na stabilizaciju cijena osnovnih životnih namirnica i bez ugrožavanja kontunuiteta snabdjevenosti dovela do očekivnih željenih rezultata, pri čemu privredna djelatnost trgovaca nije ugrožena”, kazali su Pobjedi iz MER-a.

Istog stava su i u Uniji slobodnih sindikata (USSCG) koja je 1. oktobra prezentovala sindikalnu potrošačku korpu (SPK) za treći kvartal koja je iznosila dvije hiljade EUR, u kojoj se najveći troškovi odnose na prehrambene proizvode.

“Već tada smo najavili da će akcija Limitirane cijene obuhvatiti veliki broj proizvoda iz SPK, te da će se to sigurno pozitivno odraziti na smanjenje ove kategorije troškova. Imajući u vidu da je Monstat prije nekoliko dana objavio da je indeks potrošačkih cijena pokazao da je u septembru zabilježena deflacija, na to je definitivno uticala navedena akcija ograničavanja marži”, naveli su iz USSCG.

Oni su dodali da je svakako dobro što će akcija trajati do 31. januara, kao i da se nadaju da će Vlada imati razumijevanja i produžiti je barem do ljetne sezone, posebno ukoliko pokaže dobre rezultate.

Na pitanje Pobjede koliko trgovci poštuju odluku Vlade o ograničenju marži, iz MER-a su rekli da se poštuje u velikoj mjeri, te da tržišna inspekcija sprovodi intenzivne kontrole.

“Zakon propisuje kazneni raspon od pet dod eset hiljada EUR za trgovce koji ne poštuju odluku o ograničavanju marži. Od početka primjene odluke 6. septembra do 1. oktobra, inspektori su obavili 89 kontrola tokom kojih je utvrđeno 13 nepravilnosti, za koje su izdata 22 prekršajna naloga u iznosu od 60,5 hiljada EUR. Nakon što je tržišna inspekcija postala sastavni dio MER-a, od 9. do 16. oktobra izvršene su 184 kontrole u svim područnim jedinicama, pri čemu nijesu utvrđene nepravilnosti”, kazali su iz MER-a.

U USSCG-u smatraju da upravo inspekcije imaju glavnu ulogu, ocjenjujući da kazne treba povećati ukoliko se procijeni da trgovci svjesno rizikuju i plaćaju ih, jer im je benefit kršenja odluke Vlade veći.

U Ministarstvu tvrde da nije došlo do povećanja cijena drugih proizvoda koji nijesu obuhvaćeni akcijom, što potvrđuje stopa inflacije koja je u septembru iznosila jedan odsto.

USSCG, kako je rečeno, nema informaciju o poskupljenju ostalih proizvoda, ali ima saznanja da se cijene proizvoda koji nijesu obuhvaćeni akcijom značajno razlikuju od objekta do objekta.

“Tako da se sigurno mogu ostvariti značajnije uštede ukoliko se povede računa i dobro odradi skeniranje tržišta od strane potrošača. Svakako bi se i tim velikim razlikama u cijenama pojedinih artikala trebalo stati na kraj, jer su cijene pojedinih proizvoda višestruko veće u poređenju sa cijenama istih artikala u razvijenim zemljama Evrope. Imajući u vidu visinu zarada, a uz veće cijene, jasno je zašto potrošačka moć naših građana i dalje značajno zaostaje za prosjekom EU”, naveli su iz USSCG.

Oni smatraju da se takvim akcijama djelimično može riješiti problem visokih cijena hrane u Crnoj Gori.

“Svakako bi bilo potrebno uključiti i ostale mehanizme zaštite da bi se rast cijena dugoročno zaustavio, jer je sasvim jasno da se cijene nikada neće vratiti na one iznose od prije nekoliko godina. Potrebno je omogućiti konkurenciji iz ove oblasti da uđe na naše tržište čime bi se dodatno pojačala konkurencija, a samim tim trka između trgovinskih lanaca postala još veća”, saopštili su iz USSCG.

Oni su poručili i da bi država trebalo da razmotri mogućnost ponovnog vraćanja robnih rezervi za osnovne životne namirnice da ne bi došli u situaciju da ponestanu, te da u nepredviđenim okolnostima, kakve su bile tokom pandemije, zavisimo od uvoza tih proizvoda.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije