fbpx
NaslovnicaMINA BusinessUmjeren ekonomski rast i stabilan bankarski sektor

Umjeren ekonomski rast i stabilan bankarski sektor

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – U tekućoj godini se očekuje umjereniji ekonomski rast u odnosu na prošlu, navodi se u makroekonomskom izvještaju Centralne banke (CBCG) za drugi kvartal.

U izvještaju, koji je usvojio Savjet CBCG, navedeno je da podaci za prvih šest mjeseci ukazuju na pozitivne trendove u sektorima saobraćaja, trgovine i građevinarstva, dok je, sa druge strane, zabilježen pad industrijske proizvodnje.

“Pozitivni trendovi su evidentirani na tržištu rada, gdje je došlo do značajnog rasta broja zaposlenih i pada broja nezaposlenih”, saopšteno je iz CBCG.

Podaci o poslovanju banaka za prvih šest mjeseci tekuće godine pokazuju da je bankarski sektor poslovao sigurno i stabilno, uz visoke parametre likvidnosti i solventnosti.

“Koeficijent adekvatnosti kapitala na kraju drugog kvartala iznosio je 19,5 odsto, uz nastavak stabilnog poslovanja banaka”, dodaje se u izvještaju CBCG.

Potrošačke cijene u Crnoj Gori su u prvoj polovini godine bile u prosjeku više 4,8 odsto u poređenju sa istim periodom prošle godine, dok su u junu ove godine cijene bile više 4,1 odsto u odnosu na isti mjesec prošle godine.

“Ovo je konstatovano u Izvještaju o kretanju cijena za drugi kvartal, koji je takođe usvojen na sjednici Savjeta. Modelska procjena inflacije za decembar ove godine prognozira da će se inflacija kretati u intervalu od 2,2 odsto do 5,1 odsto, sa centralnom projekcijom od 3,5 odsto”, navodi se u saopštenju.

Ekspertska procjena CBCG je slična modelskoj i ukazuje da se u ovoj godini može očekivati inflacija u rasponu od dva odsto do četiri odsto, sa centralnom projekcijom od tri odsto.

Savjet je takođe usvojio Izvještaj o rezultatima ankete o kreditnoj aktivnosti banaka za drugi kvartal. Banke su ocijenile da su u drugom kvartalu tekuće godine ublaženi kreditni uslovi za privredu i stanovništvo, u vidu nižih kamatnih marži za kredite.

“Kreditni uslovi za sektor stanovništva su značajnije ublaženi, na šta je uticala zajednička akcija CBCG i banaka na kreiranju povoljnijih uslova za zaduživanje stanovništva. Takođe, banke su u anketi istakle da je došlo do smanjenja provizija i naknada i produženja ročnosti i grejs perioda, kao i ublažavanja zahtjeva u pogledu kolaterala, vrijednosti hipoteke i učešća i depozita”, rekli su iz CBCG.

U trećem kvartalu banke očekuju dalji pad kamatnih marži.

Na sjednici je donijeto i rješenje o izdavanju odobrenja za pružanje platnih usluga platnoj instituciji PrestoPay iz Podgorice.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije