fbpx
NaslovnicaCrna GoraVlada da objavi bazu podataka o djeci

Vlada da objavi bazu podataka o djeci

Podgorica, (MINA) – Prava djece i socijalna zaštita treba da budu sve više u fokusu reformskih procesa Crne Gore, ocijenjeno je na sastanku ombudsmana Siniše Bjekovića sa šefom predstavništva UNICEF-a Mikeleom Servadeijem i poručeno da bi Vlada trebalo da objavi bazu podataka o djeci.

Kako je saopšteno iz institucije Zaštitnika ljudskih prava i sloboda, Servadei je, tokom prve posjete od stupanja na dužnost, kazao da će UNICEF nastaviti blisku saradnju sa Ombudsmanom u narednom periodu, kako bi jačanje politika i servisa za djecu bilo u samom središtu procesa pristupanja Evropskoj uniji (EU).

„Želimo da vidimo opipljive promjene u životima najugroženije djece, kao što su djeca koja žive u siromaštvu, djeca sa smetnjama u razvoju, djeca u institucijama, iz manjinskih grupa i ona koji su u kontaktu sa zakonom, kako bismo osigurali da uživaju svoja prava, jednako kao i ostala djeca u Crnoj Gori”, rekao je Servadei.

On je dodao da je za to neophodno izdvojiti dovoljno novca iz državnog budžeta.

Servadei je, kako je saopšteno, istakao važnost kreiranja politike zasnovane na dokazima i naglasio doprinos koji može dati UNICEF-ovo Istraživanje višestrukih pokazatelja stanja prava djece i žena (MIKS).

Iz institucije Zaštitinika su naveli da je to istraživanje komplementarno sa popisom, da pruža uvid u više od 40 indikatora Ciljeva održivog razvoja i nudi pouzdane i međunarodno uporedive podatke o položaju djece i žena u zemlji.

„Od suštinskog je značaja da Vlada objavi bazu podataka o djeci, kojoj će svi moći lako da pristupe“, istakao je Servadei.

Prema njegovim riječima, tako će se osiguravati transparentno praćenje stanja prava djeteta i kreiranje politika na osnovu podataka, što će doprinijeti postizanju željenih rezultata u životima djece i porodica.

Bjeković je kazao da u Crnoj Gori nema ozbiljnih sistemskih kršenja prava djece, ali da ima mnogo oblasti u kojima su potrebni bolji rezultati.

„Jedan od problema je nasilje, u svim formama, od porodičnog, vršnjačkog nasilja, kao i onog koje se sve brutalnije dešava u onlajn svijetu”, rekao je Bjeković.

On je zahvalio UNICEF-u na konstantoj podršci tokom dvije decenije rada institucije i naglasio da ljudska prava ne smiju biti od manjeg značaja u odnosu na druge teme iz društveno-političkog života, posebno kada se to tiče ranjivih kategorija, među kojima su i djeca.

Iz institucije Zaštitnika su rekli da su se Bjeković i Servadei dogovorili da će blisko sarađivati na uspostavljanju servisa Barnahus u Crnoj Gori, koji je prepoznat kao primjer dobre prakse u EU, s ciljem da se na jednom mjestu obezbijedi multisektorska zaštita djece žrtava nasilja, seksualnog zlostavljanja i eksploatacije.

Kako je saopšteno, oni su prepoznali potrebu da se osiguraju bolja zaštita i vidljivost situacije i pravnog statusa djece svjedoka nasilja u porodici u Crnoj Gori.

„Kako bi se poboljšao kvalitet usluga i kako bi svako dijete imalo pristup kvalitetnim uslugama, Crna Gora treba da poveća broj socijalnih radnika koji rade na terenu, kao i da ojača njihove kapacitete“, navodi se u saopštenju.

Servadei i Bjeković su se usaglasili da je za postizanje tog cilja neophodna decentralizacija, praćenje izdvajanja javnih finansija za djecu i bliža saradnja lokalnih i državnih vlasti.

Iz institucije Zaštitnika su rekli da su se Servadei i Bjeković dogovorili da, u okviru inicijative koju finansira UNPRPD, zajedno sa drugim agencijama Ujedinjenih nacija u Crnoj Gori, nastave s jačanjem Nezavisnog monitoring mehanizma.

„Koji logistički podržava i realizuje institucija Ombudsmana zajedno sa deset organizacija za prava osoba sa invaliditetom, kako bi se osiguralo poštovanje i praćenje stanja prava djece i osoba sa invaliditetom u skladu sa Konvencijom o pravima osoba sa invaliditetom“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je postignut načelni dogovor o implementaciji zajedničke inicijative u saradnji s UNDP-om, UNESCO-m i OHCHR-om i uz podršku Fonda UN za izgradnju mira.

„Čiji je cilj osnaživanje Institucije Ombudsmana za usvajanje međunarodnih instrumenata i standarda o socijalnoj koheziji i bolje prepoznavanja i praćenje govora mržnje, narativa koji vodi podjelama, nasilju i drugim prijetnjama društvenoj koheziji“, dodaje se u saopštenju.

Sagovornici su istakli da je važno jačati dijalog i toleranciju u društvu, jer se političke i druge tenzije, govor mržnje i netolerancija uvijek prelivaju i na djecu.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Ljumović objavio spisak za turnir u Poljskoj

Podgorica, (MINA) - Selektor pionirske fudbalske reprezentacije Crne Gore Minja Lumović objavio je spisak...