fbpx
NaslovnicaMINA BusinessBerzanski indeksi pali oko jedan odsto

Berzanski indeksi pali oko jedan odsto

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Na Wall Streetu su u ponedjeljak cijene dionica pale oko jedan odsto, jer ulagače zabrinjava situacija na Bliskom istoku i rast cijena nafte, a splasnule su i nade u oštro smanjenje kamatnih stopa američke centralne banke.

Dow Jones oslabio je 0,94 odsto na 41.954 boda, dok je S&P 500 skliznuo 0,96 odsto na 5.695 poena, a Nasdaq indeks 1,18 odsto na 17.923 boda, prenosi Hina.

Tako su Dow Jones i S&P 500 skliznuli s rekordnih vrijednosti, što je, između ostalog, posljedica smanjenih izgleda da će Federalne rezerve (Fed) nastaviti s oštrim smanjenjem kamata, nakon što su ih u septmbru srezale 0,5 procentnih poena.

U petak objavljeni podaci pokazali su da je situacija na američkom tržištu rada bolja nego što se mislilo, pa Fed ne treba žuriti s podsticanjem rasta privrede.

Osim toga, zbog eskalacije sukoba na Bliskom istoku, između Izraela i Irana, cijene nafte već danima snažno rastu, što bi moglo izazvati jačanje inflacije.

Zbog toga se na tržištu procjenjuje da su izgledi da će Fed u novembru srezati kamatne stope dodatnih 0,5 procentnih poena pali na samo 15-ak odsto.

Puno je izglednije da će kamate biti smanjene 0,25 procentnih poena.

U fokusu ulagača ove sedmice će biti novi podaci o inflaciji u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), kao i poslovni rezultati kompanija i banaka, s obzirom na to da krajem sedmice počinje sezona objava kvartalnih finansijskih izvještaja.

A na većini evropskih berzi cijene dionica su porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,28 odsto na 8.303 boda, a pariški CAC 0,46 odsto na 7.576 poena. Frankfurtski DAX skliznuo je neznatno na 19.104 boda.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Jadransko-jonska inicijativa, adrion, ministarstvo odbrane

ADRION odlična platforma za rješavanje međunarodnih kriza

Podgorica, (MINA) – Jadransko-jonska inicijativa (ADRION) je odlična platforma za rješavanje međunarodnih kriza i...