fbpx
NaslovnicaMINA BusinessRukovodstvo SMATSA odbilo da počne pregovore o novom Kolektivnom ugovoru

Rukovodstvo SMATSA odbilo da počne pregovore o novom Kolektivnom ugovoru

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Rukovodstvo SMATSA je učinilo nezapamćen akt pravnog nasilja nad Sindikatom kontrole letjenja (SKL) i zaposlenima, protivno Zakonu o radu i svim međunarodnim demokratskim radno-pravnim načelima odbivši da započne pregovore o zaključenju novog Kolektivnog ugovora, saopšteno je iz sindikata.

Iz SKL-a, koji je najbrojnija sindikalna organizacija u vazduhoplovnom sektoru regiona, koja predstavlja gotovo dvije trećine zaposlenih u SMATSA na teritoriji Crne Gore, kao i preko 90 odsto kontrolora letjenja i vazduhoplovno-tehničkog osoblja koji čine operativnu okosnicu kompanije, rekli su da je rukovodstvo protivzakonito produžilo važenje postojećeg Kolektivnog ugovora kome je u utorak istekao rok, bez pristanka i potpisa SKL, kao glavnog nosioca istog, čime su direktno prekršeni članovi 185 i 187 Zakona o radu Crne Gore.

“Ovim neodgovornim i neshvatljivim potezom, nezapamćenim u okvirima pružaoca usluga u vazdušnoj plovidbi, rukovodstvo SMATSA ne samo da se odlučilo da „obriše gumicom“ osnovna ljudska prava zaposlenih u našoj kompaniji, među koja spada i pravo na udruživanje radi kolektivnog pregovaranja, već je ugrozilo samo funkcionisanje kompanije učinivši opšti akt pravno ništavim”, navodi se u saopštenju.

Pored navedenog, ovim činom, rukovodstvo SMATSA pravi i višemilionsku finansijsku štetu kompaniji umanjujući joj potencijalne prihode u sledećoj i narednim godinama, što direktno šteti bruto domaći proizvod (BDP) i budžet države Crne Gore.

“Napominjemo da kontrolori letjenja obavljaju jedan od najodgovornijih i najstresnijih poslova, pa je ovaj ovaj potez rukovodstva SMATSA utoliko neodgovorniji i predstavlja ugrožavanje međunarodnih obaveza države Crne Gore. Zapanjeni smo i ćutanjem i nečinjenjem crnogorskih imenovanih i odgovornih u SMATSA”, rekli su iz sindikata.

SKL je pozvao Vladu i nadležna ministarstva na hitnu reakciju, kao i na momentalno otpočinjanje dijaloga kako bi izašli iz trenutne situacije na način koji je u interesu svih strana, prije svega svjesni odgovornosti i ekonomskih implikacija koje njihove usluge nose.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije