fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPoruke o snabdijevanju zadržale cijene nafte ispod 72 USD

Poruke o snabdijevanju zadržale cijene nafte ispod 72 USD

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte zadržale su se u ponedjeljak ispod 72 USD, budući da su poruke vodećih proizvođača o snabdijevanju i sumnje u potražnju prevagnule nad strahovanjima da bi izraelski napadi na Liban i Jemen mogli proširiti sukob na cijeli Bliski istok.

Na londonskom je tržištu cijena barela s rokom isporuke u novembru bila je niža 35 centi nego na zatvaranju trgovine na kraju prošle sedmice i iznosila je 71,63 USD. Na američkom tržištu bila je gotovo nepromijenjena i iznosila je 68,06 USD, prenosi Hrportfolio.

Prošle sedmice tržišta su poljuljali talasi izraelskih napada na Liban.

Libanske vlasti objavile su da su u napadima poginule stotine ljudi, a Hezbollah je tokom vikenda potvrdio i smrt čelnika Hassana Hasrallaha u izraelskim vazdušnim napadima na Bejrut. U ponedjeljak je izraelska vojska ponovo napala ciljeve u Libanu, u kojima je poginulo nekoliko čelnika Hezbollaha i palestinskog Hamasa, a na udaru je bila i jemenska luka Hodaida.

Iako trgovci strahuju da bi se u sukob mogao uključiti i Iran koji podržava naoružane grupe u Libanu, okupiranom Pojasu Gaze i Jemenu, bareli i dalje stižu s Bliskog istoka.

Pažnja se početkom sedmice zadržala na planovima Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njenih saveznika o povećanju snabdijevanja od kraja godine.

OPEC+ potvrdio je da će od decembra povećati snabdijevanje za nekih 180 hiljada barela dnevno, uz napomenu izvora da će članice eventualno prekomjerno snabdijevanje uravotežiti smanjenim isporukama u idućim mjesecima.

Libijski izvoz mogao bi se uskoro normalizovati budući da je parlament u ponedjeljak potvrdio dogovor sukobljenih strana o imenovanju novog guvernera, utirući put rješenju krize koja je prepolovila isporuke nafte.

Snabdijevanje bi se tako trebalo povećati, a podaci iz najvećeg svjetskog uvoznika Kine raspiruju sumnje u potražnju.

Trgovci sumnjaju da će kineski monetarni podsticaji sami po sebi podstaknuti posustalu ekonomsku aktivnost i potražnju za energentima, priželjkujući i podršku iz državnog budžeta.

Aktivnost u kineskoj industriji tek se stabilizovala u septembru, nakon pada u prethodna četiri mjeseca, pokazali su podaci statističkog ureda.

OPEC je odvojeno objavio da je barel korpe nafte njegovih članica u petak poskupio 21 cent na 72,25 USD.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije