fbpx
NaslovnicaMINA BusinessNalazi MMF-a potvrđuju posvećenost CBCG u sprovođenju transparentnih politika

Nalazi MMF-a potvrđuju posvećenost CBCG u sprovođenju transparentnih politika

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Preliminarni nalazi misije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) o ocjeni Kodeksa transparentnosti centralnih banaka potvrđuju posvećenost i iskorake Centralne banke Crne Gore (CBCG) u sprovođenju transparentnih politika, saopštila je predvodnica MMF tima, Cecilia Melo Fernandes.

Guvernerka CBCG Irena Radović sa saradnicima održala je danas završni sastanak sa timom MMF-a koji je boravio u Crnoj Gori radi sprovođenja ocjene Kodeksa transparentnosti centralnih banaka (Transparency Code Review – TCR).

CBCG je zatražila ovu ocjenu sa ciljem daljeg jačanja transparentnosti, odgovornosti prema ključnim zainteresovanim stranama i unapređenja efikasnosti i vidljivosti svojih politika.

Fernandes je pohvalila je napore CBCG i istakla da preliminarni nalazi misije potvrđuju posvećenost i iskorake CBCG u sprovođenju transparentnih politika.

Radović je rekla da je zadovoljna dosadašnjom saradnjom sa timom MMF-a i naglasila važnost transparentnosti kao temelja povjerenja između Centralne banke, građana i svih zainteresovanih strana.

„CBCG ostaje posvećena daljem unapređenju svojih praksi u cilju jačanja svoje odgovornosti, efikasnosti i otvorenosti. Preporuke MMF-a biće dragocjen vodič u procesu našeg daljeg razvoja kao moderne i odgovorne institucije“, kazala je Radović.

Finalni TCR izvještaj, koji će sadržati preporuke za dalje unapređenje praksi CBCG u oblasti transparentnosti, očekuje se do kraja godine.

Misija MMF-a, koja je trajala od 11. do 24. septembra, obuhvatila je niz sastanaka sa predstavnicima CBCG, državnih institucija, finansijskog sektora, kao i drugih ključnih aktera.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Gjeloshaj: Potrebno produbiti ekonomsku saradnju sa članicama EU * Podgorica, (MINA-BUSINESS) - Zapadni Balkan treba da...