fbpx
NaslovnicaArhivaMarfi: Vrata EU moraju ostati otvorena

Marfi: Vrata EU moraju ostati otvorena

Podgorica, (MINA) – Vrata Evropske unije (EU) moraju ostati otvorena, a Crna Gora prva treba da prođe kroz njih, kazao je američki senator i član Odbora za vanjske poslove Kristofer Marfi u razgovoru sa potpredsjednikom crnogorske Vlade Filipom Ivanovićem.

Kako je saopšteno iz Vlade, Marfi je naglasio da Sjedinjene Američke Države (SAD) snažno podržavaju jačanje politike proširenja EU.

„Vrata EU moraju ostati otvorena, a Crna Gora prva treba proći kroz njih“, kazao je Marfi.

On je čestitao Crnoj Gori na ostvarenim rezultatima na polju evropskih integracija.

Marfi je, kako se navodi, istakao da postoji snažno interesovanje za produbljivanje odnosa između Crne Gore i SAD, naročito u domenu političkog dijaloga i drugih aspekata koji su važni za dinamiziranje saradnje.

Ivanović je rekao da Crna Gora pridaje posebnu važnost jačanju sveukupnih veza sa SAD.

On je dodao da postoji spremnost Crne Gore da dodatno unaprjeđuje prijateljstvo i savezništvo sa SAD.

Kako je saopšteno iz Vlade, Ivanović je, na marginama zasijedanja generalne debate u Njujorku, razgovarao i sa ministrom vanjskih poslova Jermenije Araratom Mirzojanom.

„Tokom razgovora sagovornici su ocijenili dobrim odnose dvije države, konstatujući da postoji značajan prostor u kontekstu širenja saradnje naročito u domenu ekonomije, kulture i avio saobraćaja“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da su Ivanović i Mirzojan, kao poseban segment kojem bi trebalo posvetiti pažnju u narednom periodu, istakli razmjenu iskustva u domenu procesa evropskih integracija.

Ivanović je predstavio aktuelni momenat u pregovaračkom procesu Crne Gore s EU, kao i kandidaturu Crne Gore za nestalnu članicu Savjeta bezbjednosti za period 2026-2027.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije