fbpx
NaslovnicaCrna GoraGorčević: Nastavićemo da podržavamo projekte na lokalnom nivou

Gorčević: Nastavićemo da podržavamo projekte na lokalnom nivou

Podgorica, (MINA) – Ministarstvo evropskih poslova (MEP) će nastaviti da podržava projekte na lokalnom nivou, posebno kroz prekograničnu saradnju i dalji razvoj infrastrukture, kazala je resorna ministarka Maida Gorčević tokom posjete Bijelom Polju.

Ona je ocijenila da je potrebna veća vidljivost evropskih projekata i bolja komunikacija između lokalnih samouprava i ministarstava, kako bismo efikasno odgovorili na potrebe građana Bijelog Polja.

Na sastanku sa predsjednikom Opštine Petrom Smolovićem razmijenjena su mišljenja u vezi sa aktuelnom projektima i planovima za dalji razvoj Bijelog Polja.

Sagovornici su, kako je saopšteno iz MEP-a, razgovarali o mogućnostima za povlačenje novih sredstava za projekte u oblasti životne sredine, koji se odnose na završetak kolektora za prečišćavanje otpadnih voda, uspostavljanje Reciklažnog centra i regionalne deponije.

Smolović je zahvalio na značajnim EU projekatima koji su realizovani na teritoriji Bijelo Polje, uključujući investicije od preko 6,5 miliona EUR, od kojih su četiri miliona za infrastrukturu, a ostalih 2,5 miliona za realizaciju prekograničnih projekata.

On je, kako se dodaje, iznio mogućnosti za investiranje u toplifikaciju grada, razvoj planinskog turizma, kao i tehničke podrške farmerima za diversifikaciju sireva.

“Naš cilj je da Bijelo Polje postane turistički centar, posebno kroz razvoj zimskog turizma i kroz promociju kulture i tradicije”, kazao je Smolović.

Tokom posjete Bijelom Polju, Gorčević je, zajedno sa ministarkom rada, zapošljavanja i socijalnog dijaloga, Naidom Nišić, ambasadorkom Francuske u Crnoj Gori An Mari Maske i šeficom političke sekcije u Delegaciji EU u Crnoj Gori Laurom Zampeti, posjetila Dnevni centar za djecu i mlade sa smetnjama u razvoju i Osnovnu školu (OŠ) „Pavle Žižić“, u Njegnjevu.

Direktor Dnevnog centra Ensad Omerović je kazao da taj centar predstavlja sveobuhvatan servis zaštite djece sa smetnjama u razvoju i da je njegove usluge do sada koristilo više od 120 djece sa smetnjama u razvoju, a da ih trenutno koristi 42 djece.

“Zahvaljujući EU projektima, a posebno prekograničnom Programu Srbija–Crna Gora, Centar Tisa je unaprijedio svoje usluge da možemo reći da imamo najbolju i najsavremeniju opremu za rad sa djecom sa smetnjama u razvoju“, rekao je Omerović.

Prilikom posjete OŠ „Pavle Žižić“, Gorčević je uručila donaciju MEP-a, osam kompleta lektira za sve razrede osnovne škole, kao i pet enciklopedija.

Donaciju je, kako se navodi, omogućio Interreg IPA program Južni Jadran, koji kofinansira EU.

Na Tribini “Članstvo Crne Gore u EU – bliska budućnost ili nedosanjani san” koju su organizovale nevladine organizacije „Bjelopoljski demokratski Centar“ i „Multimedijal Montenegro“, predstavljeni su rezultati istraživanja „Stavovi mladih iz Bijelog Polja i Berana o procesu pristupanja Crne Gore EU“.

Direktor NVO “Multimedijal Montenegro” Željko Đukić kazao je da je istraživanjem obuhvaćeno 633 mladih ispitanika, i da je ono pokazalo da 79,6 odsto mladih podržava članstvo Crne Gore u EU.

On je rekao da se glavna očekivanja mladih od procesa evropskih integracija odnose na povećanje ekonomskog rasta, smanjenje nezaposlenosti, poboljšanje obrazovnog sistema, jačanje vladavine prava i povećanje stranih investicija.

Izvršni direktor NVO „Bjelopoljski demokratski centar“ Zdravko Janjušević kazao je da se evropske integracije podjednako odnose na Bijelo Polje i Rožaje, Gusinje, Podgoricu, Budvu i Ulcinj, i da je u proces važno uključiti ljude sa svih nivoa.

„Neophodno je uključiti NVO sa lokalnog nivoa u proces integracija čime osnažujemo i stvaramo neprocjenjiv kapital za buduće generacije”, kazao je Janjušević.

Maske je, kako se dodaje, izrazila zadovoljstvo što je, na poziv Gorčević, danas posjetila Bijelo Polje u cilju promovisanja evropskog puta Crne Gore na svim nivoima.

Ona je ukazala na koristi od pristupanja EU, perspektive bilateralne saradnje i učešče u postojećim evropskim projektima

Gorčević je kazala da je raduje visoka podrška mladih članstvu Crne Gore u EU.

“To je ohrabrenje i podsticaj za Vladu, pregovaračku strukturu i administraciju da još bolje radimo na reformama kako bismo unaprijedili sve one segmente na koje su ukazali mladi ljudi u ovom istraživanju i koji su važni koji su važni svim građankama i građanima Crne Gore“, rekla je Gorčević.

Ona je dodala da su to bolji uslovi obrazovanja, veće mogućnosti za usavršavaja u inostranstvu, smanjena nezaposlenost i evropski standardi u svim oblastima garant su boljeg života.

„I zato ćemo dati sve od sebe da ispunimo naše obećanje da ćemo do 2026. zatvoriti sva poglavlja, a 2028. postati sljedeća članica EU”, kazala je Gorčević.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije