fbpx
NaslovnicaCrna GoraPočetak nove faze u nacionalnom sistemu podrške razvoju inovacija

Početak nove faze u nacionalnom sistemu podrške razvoju inovacija

Podgorica, (MINA) – Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija (MPNI), Univerzitet Crne Gore (UCG) i Naučno-tehnološki park, potpisali su Memorandum o razumijevanju za stvaranje uslova za tehnološki transfer u Crnoj Gori, čime je označen početak nove faze u nacionalnom sistemu podrške razvoju inovacija.

Kako je saopšteno iz MPNI, Memorandum su potpisali resorna ministarka Anđela Jakšić Stojanović, rektor UCG-a Vladimir Božović i izvršna direktorica Naučno-tehnološkog parka Valentina Radulović.

„Predmet Memoranduma je uspostavljanje Kancelarije za transfer tehnologija (TTO) koja će djelovati na nacionalnom nivou i biće smještena u okviru Naučno-tehnološkog parka Crne Gore, gdje će sprovoditi svoje aktivnosti sa ciljem unapređenja saradnje između akademske i poslovne zajednice“, kaže s eu saopštenju.

Ističe se da je glavni cilj da se premosti jaz između istraživanja i primjene na tržištu i podrži rast ekonomije zasnovane na znanju, promovišu inovacije i preduzetništvo.

Navodi se da je cilj i da se stvore nove mogućnosti za zapošljavanje, što će dugoročno doprinijeti pozicioniranju Crne Gore kao regionalnog centra za inovacije i transfer tehnologija.

„Kancelarija za transfer tehnologija radiće na promociji saradnje između akademske zajednice i privrede, sa ciljem razvoja novih proizvoda, usluga i tehnologija, koji će unaprijediti konkurentnost i ekonomsku snagu države. Kancelarija će pružati stručnu podršku i kvalitetne usluge, omogućavajući da inovativne ideje pronađu put do tržišta“, kaže se u saopštenju.

Iz MPNI su rekli da su ciljne grupe i krajnji korisnici Kancelarije su univerziteti, naučnoistraživačke ustanove, inovatori, mala i srednja preduzeća, startapovi, preduzetnici, investitori, organi državne uprave i međunarodni partneri, što će omogućiti sinergiju između znanja i inovacija.

„Memorandum predstavlja važan korak ka jačanju tehnološkog razvoja i inovacija u Crnoj Gori, a Kancelarija za transfer tehnologija pridružuje se ostalim akterima u misiji izgradnje održivog inovacionog ekosistema“, poručili su iz MPNI.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije