fbpx
NaslovnicaCrna GoraPripremili smjernice za procjenu nenovčanih donacija

Pripremili smjernice za procjenu nenovčanih donacija

Podgorica, (MINA) – Udruženje za održivi razvoj (UZOR) pripremilo je Metodološke smjernice za procjenu nenovčanih donacija u toku izborne kampanje i njima obuhvatilo postupak koji treba da sprovodi Agencija za sprečavanje korupcije (ASK), saopšteno je iz te nevladine organizacije (NVO).

Kako su kazali iz UZOR-a, da bi ASK mogao kvalitetno da procijeni nenovčane priloge u toku izborne kampanje, političke partije treba da obezbijede sve relevantne informacije o njihovim izvorima u tom periodu, nakon čega Agencija mora aktivnije i detaljnije provjeriti tačnost dobijenih podataka.

„Nenovčani prilozi i donacije predstavljaju jedno od najproblematičnijih pitanja kada se govori o transparentnosti“, smatraju u toj NVO.

Oni su rekli da sa druge strane, usljed nepostojanja adekvatne metodologije za procjenu tih priloga, izostaje efikasan nadzor nad sprovođenjem zakonske odredbe.

„Imajući u vidu da je u toku proces sveobuhvatne izborne reforme, UZOR je pripremio Metodološke smjernice za procjenu nenovčanih donacija u toku izborne kampanje i njima obuhvatio postupak, koji treba da sprovodi ASK“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je dokument zamišljen kao osnova za definisanje novih zakonskih rješenja i predloga za unapređenje pravila o praćenju finansiranja izborne kampanje, kao i da podrazumijeva konkretne primjere za dobrovoljni rad, usluge, medijski prostor, opremu i objekte.

„Stoga se kao prioritetna aktivnost Agencije nameće identifikovanje mogućih izvora nenovčanih donacija u toku izborne kampanje, zatim evidencija i verifikacija i procjena vrijednosti i kontrola prijavljenih priloga“, rekli su iz UZOR-a.

Oni su kazali da je potrebno i definisati jasan metodološki okvir, koji će biti predstavljen političkim subjektima u kontekstu izvještavanja o nenovčanim donacijama.

Metodološke smjernice su pripremljene u okviru projekta „Izborna reforma u fokusu: Vrijeme je!“, koji UZOR realizuje sa Centrom za demokratsku tranziciju i Udruženjem mladih sa hendikepom, a uz podršku Evropske unije.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije