fbpx
NaslovnicaCrna GoraPokret Naprijed: Promjenom zakona omogućiti direktan izbor gradonačelnika

Pokret Naprijed: Promjenom zakona omogućiti direktan izbor gradonačelnika

Podgorica, (MINA) – Pokret Naprijed apelovao je na građane i institucije da podrže promjenu zakona kojom bi se omogućio direktan izbor gradonačelnika Podgorice i ostalih opština.

Iz Pokreta Naprijed kazali su da će direktan izbor gradonačelnika omogućiti građanima da sami odluče ko će ih voditi, bez političkih postizbornih dogovora iza zatvorenih vrata.

“Trenutni sistem, u kojem se gradonačelnik bira unutar Skupštine grada, odnosno opštine, nije u potpunosti u skladu sa demokratskim principima koje zaslužujemo”, kaže se u saopštenju.

Tako postavljen mehanizam, kako se navodi, često ne reflektuje volju građana, već političkih partija i koalicija.

Iz Pokreta Naprijed rekli su da se iz mnogih primjera u Crnoj Gori vidi da se građani nepotrebno iscrpljuju izlaskom na izbore koji ne rezultiraju političkim dogovorom, što bi se izbjeglo primjenom ovakvog zakonskog rješenja.

“Svjedoci smo da su gradonačelnici često taoci partijskih trgovina i da više računa vode o tome kako da zadovolje potrebe i kalkulacije političara, a mnogo manje razmišljaju o građanima i njihovim potrebama”, naveli su iz Pokreta Naprijed.

Oni su kazali da bi građani u slučaju direktnog izbora znali ko je kandidat i da bi odlučivali na osnovu konkretnih planova za razvoj grada.

Takav način izbora, kako su rekli iz Pokreta, povećao bi odgovornost izabranog gradonačelnika, jer bi on, odnosno ona direktno odgovarali za svoje odluke pred građanima koji su ih izabrali.

“Većina evropskih metropola praktikuje direktan izbor gradonačelnika, što se pokazalo kao uspješan model koji doprinosi stabilnosti i efikasnosti lokalne uprave”, kaže se u saopštenju.

U Pokretu Naprijed smatraju da Podgorica, kao glavni grad Crne Gore, treba da slijedi taj primjer, kako bi se osigurala moderna, efikasna i demokratska uprava koja reflektuje volju njenih građana.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije