fbpx
NaslovnicaCrna GoraUkinuta suspenzija za učešće Crne Gore u MEDIA i programu Kreativna Evropa

Ukinuta suspenzija za učešće Crne Gore u MEDIA i programu Kreativna Evropa

Podgorica, (MINA) – Evropska komisija (EK) ukinula je suspenziju za učešće crnogorskog sektora kulture u MEDIA i intersektorskom dijelu programa Kreativna Evropa, uvažavajući usklađenost medijskog zakonodavstva sa EU direktivama u oblasti audiovizuelnih medijskih usluga, saopštilo je Ministarstvo kulture i medija (MKM).

Navodi se da je odluka EK uslijedila nakon što je Skupština Crne Gore 7. juna donijela Zakon o audio-vizuelnim medijskim (AVM) uslugama koji je usklađen sa Direktivom Evropske unije (EU) 2018/1808 o AVM uslugama, što je potvrđeno pozitivnim mišljenjem nadležnih organa EK.

Resorna ministarka Tamara Vujović kazala je da je crnogorski audiovizuelni sektor dobio novu mogućnost da kroz otvorene konkursne pozive, u okviru potprograma MEDIA, aplicira za bespovratne grantove za projekte koje realizuje u saradnji sa partnerima iz zemalja učesnica programa Kreativna Evropa.

Vujović je podsjetila da su ranije saopštili da će suspenzija učešća crnogorskog sektora kulture u programu MEDIA i intersektorskom dijelu Kreativne Evrope biti ukinuta čim budu usvojeni medijski zakoni.

“Bili smo spremni da pretrpimo posljedice nekoliko mjeseci, vjerujući da će taj period omogućiti postizanje optimalnih zakonskih rešenja. Naša posvećenost ovom procesu potvrđuje našu odlučnost da unaprijedimo zakonodavni okvir i osiguramo dugoročni povratak u ove važne programe za kulturni sektor Crne Gore“, kazala je Vujović.

U saopštenju se navodi da će MKM i Filmski centar Crne Gore, kao nacionalni koordinator MEDIA programa, u narednom periodu učiniti dodatne napore da crnogorskom sektoru predstave i približe brojne potencijale konkursa u okviru kojih EU opredjeljuje značajna sredstva za podršku projektima iz audiovizuelne oblasti.

Iz Ministarstva su pojasnili da je program Kreativna Evropa najznačajniji fond kojim EU podržava sektor kulture pružajući mogućnost za bespovratne finansijske grantove, umrežavanje i mobilnost aktera, izgradnju kapaciteta, razmjenu i realizaciju programa.

Oni su pozvali crnogorski kulturni, kreativni i audiovizuelni sektor da, posredstvom tog resora i Filmskog centra, prate mogućnosti koje sva tri potprograma – MEDIA, Kultura i intersektorski, pružaju za realizaciju njihovih projekata i programa.

„I da na taj način doprinesu većoj vidljivosti i konkurentnosti svih uključenih oblasti“, dodaje se u saopštenju.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije