fbpx
NaslovnicaCrna GoraInjac: Bez valjanih razloga za rušenje vlasti u Podgorici

Injac: Bez valjanih razloga za rušenje vlasti u Podgorici

Podgorica, (MINA) – Skraćanje mandata Skupštini Glavnog grada neodgovoran je potez za koji nijesu postojali suštinski valjani razlozi, ocijenila je gradonačelnica Podgorice Olivera Injac.

Injac je na konferenciji za novinare rekla da je rušenje vlasti u Podgorici neodgovoran potez jer dolazi u periodu kad je lokalna samouprava priprema budžet i strateški razvoj grada.

Ona je poručila da su spremni za izbore ali da nije trenutak.

“Tu vrsta neodgovornosti Demokratske partije socijalista (DPS) i njihovih partnera vjerujem da će građani znati da kazne”, kazala je Injac.

Ona smatra da su revitalizovani odnosi DPS-a i Građanskog pokreta URA.

“Pokazuje se da su samo interesi vječni, juče je to u formalnom smislu bilo jasno. Vjerujem da je građanima jasno da suštinski valjani razlozi nijesu postojali, poslije samo godinu”, rekla je Injac.

Injac je rekla da je u pozadini svega blokiranje brojnih procesa koje su pokrenuli.

“Prvi put da dvije žene budu na ovakvim pozicijama, veliki stepen odgovornosti prema građanima, to je mnogima bio trn u oku”, rekla je Injac.

Prema njenim riječima, “rušilačke strukture” nijesu ponudile nikakvu alternativu.“I zbog toga neće dobiti veću podršku građana”, smatra Injac.

Ona je dodala da su finansije konsolidovane, kao i da je projektovan visok budžet.

Injac je rekla da je postinuta značajno veća naplata poreza po svim osnovama.

“Prihodna strana budžeta dokazala je da se odgovorim i časnim planom može više prihodovati. Veliki trud je uložen u saobraćajnu infrastrukturu. Rekonstruisano je više saobraćajnica, raspisani su različiti konkursi za više idejnih rješenja, monitoring saobraćaja i pametni semafori su u finalnoj fazi”, kazala je Injac.

Ona je navela da se puno uložilo u jačanje gradskog prevoza kao i da je u planu nabavka novih autobusa.

Injac je, odgovarajući na pitanje novinara, rekla da je još rano da se govori o tome da li će na izborima Pokret Evropa sad (PES) nastupiti samostalno ili u koaliciji.

“Mi se nijesmo spremali za izbore za razliku od ovih koji su donijelu odluku o skraćenju mandata, ali to ne znači da nijesmo spremni”, rekao je Injac.

Odgovarajući na pitanje o legitimitetu odluka koje će biti donošene u vezi sa radom gradskih službi, Injac je kazala da će biti upitne i da je redosljed tački dnevnog reda sa sjednice u srijedu, imaju za cilj da se njihov legitimitet ne ospori.

„Vidjeli ste da je ta žurba bila toliko jasna i vrlo vidljiva, i to pitanje treba i ostalima iz parlamenta postaviti“, istakla je Injac.

Govoreći o radu Agencije za izgradnju Podgorice, Injac je kazala da menadžment nije pokazao dobre rezultate naročito u posljednih nekoliko mjeseci.

„Zato nijesu imali moju saglasnost kao i saglasnost većine da se ide sa punim mandatom v.d. Dragana Senića. Informisala sam direktora, kao i odbor direktora, da je niska realizacija kapitalnog budžeta koja je ispod devet odsto”, kazala je Injac.

Upitana da li je naziv konferencije “Odgovor demokratske i evropske Podgorice” najava zajedničkog nastupa, budući da ona i Borovinić Bojović predstavljaju PES i Za budućnost Crne Gore, Injac je rekla da to nije nikakva politička platforma.

“Ovo nije najava neke platforme, ona može da se desi i bilo bi lijepo da se desi zbog visokog stepena odgovornosti koje smo mi pokazale u ovih 15 mjeseci. Sve treba prepustiti jednom većem dogovoru”, kazala je Injac.

Predsjednica Skupštine Glavnog grada Jelena Borovinić Bojović rekla je da na izborima neće bježati ni od koga.

“Da li to za sebe mogu da kažu oni koji su žurili da skrate mandat Skupštini, reći će im građani na izborima koje maltretiraju da ponovo izlaze na izbore”, kazala je Borovinić Bojović.

Prema njenim riječima, nijedna funkcija ne smije biti sredstvo za lične obračune.

“Funkcija se ne obavlja tako što se sjedi u kabinetu i smišljaju razne spletke, pakosti i smicalice protiv onih koje ne volite”, rekla je Borovinić Bojović.

Ona smatra da skraćivanje mandata Skupštini Glavnog grada najmanje ima veze sa samom Podgoricom.

“Za godinu mandata nije moguće biti ni najbolji, ni najgori. To nije moguće. Sve je to bio pokušaj da se Glavni grad pretvori u poligon za destabilizaciju političkog državnog nivoa i to treba da nam bude jasno”, ocijenila je Borovinić Bojović.

Na pitanje da li će biti na listi koalicije ZBCG, s obzirom na to da formalno nije ni u jednoj partiji, Borovinić Bojović je kazala da konferencija nije najava političke platforme.

„Kakav će biti format na izborima i kako će se ko pozicionirati vidjećemo u narednom periodu. Važna poruka sa ove konferencije je poruka građanima da je sve ovo vrijeme bilo posvećeno njima“, navela je Borovinić Bojović.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije