fbpx
NaslovnicaMINA BusinessHitno sniziti akcize na gorivo

Hitno sniziti akcize na gorivo

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Unija slobodnih sindikata (USSCG) pozvala je Vladu da, ne čekajući novo poskupljenje nafte i naftnih derivata, iskoristi mogućnost umanjenja akciza i time, prateći akciju ograničavanja marži, zaokruži paket pomoći i podrške građanima i privredi u zaštiti od izražene inflacije.

Iz USSCG su kazali da je činjenica da visoka cijena goriva doprinosi dodatnom udaru na budžet građana, a koja se opet približila rekordnim vrijednostima.

Iz te sindikalne centrale su podsjetili da je Vlada 9. maja 2022. godine iskoristila mogućnost donošenja Odluke o privremenom umanjenju akcize za promet bezolovnog benzina i gasnih ulja u iznosu od 40 odsto, čime je tadašnju cijenu snizila u prosjeku 14 do 18 centi po litru, u zavisnosti o kojoj vrsti goriva se radilo.

„Tim povodom, USSCG se u proteklih 12 mjeseci više puta obraćala Ministarstvu finansija, pozivajući ga da predloži Vladi ponovno aktiviranje Odluke o umanjenju akciza u iznosu ne manjem od 40 odsto, s obzirom na to da je ista prestala da važi 27. februara prošle godine“, navodi se u saoštenju.

Iz Unije su kazali da je, u teškim vremenima, posebno važno da se teret krize što ravnomjernije podijeli, što podrazumijeva da oni koji imaju više ponesu veći dio tereta u korist onih koje kriza drastičnije pogađa.

„Dakle, očekujemo da Vlada promptno reaguje, odrekne se dijela prihoda od akciza i tako ponovo iskaže želju da pomogne privredi i građanima u ovim inflatornim vremenima“, zaključuje se u saopštenju.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Tomić vodio crnogorske šahiste do pobjede

Podgorica, (MINA) – Muška šahovska reprezentacija Crne Gore upisala je šestu pobjedu, dok su...