fbpx
NaslovnicaMINA BusinessIndeksi pali drugi dan zaredom

Indeksi pali drugi dan zaredom

Njujork, (MINA-BUSINESS) – Na Wall Streetu su u srijedu S&P 500 i Nasdaq indeks pali drugi dan zaredom, jer su ulagači odlučili da povuku dio zarade s tržišta nakon snažnog rasta cijena dionica u posljednjim mjesecima prošle godine.

Dow Jones oslabio je 0,76 odsto na 37.430 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,8 odsto na 4.704 poena, a Nasdaq indeks 1,18 odsto na 14.592 boda, prenosi Hina.

To je prvi put od 2015. godine da je S&P 500 indeks pao dva dana zaredom na samom početku godine, a posljedica je, kako smatraju analitičari, odluke ulagača o povlačenju dijela zarade s tržišta, nakon snažnog rasta cijena dionica krajem prošle godine.

Osim toga, u srijedu objavljeni zapisnik s posljednje prošlogodišnje sjednice američke centralne banke nije dao naznake kada bi moglo slijediti smanjenje kamata.

Čelnici Fed-a vjeruju da je inflacija pod kontrolom i upozoravaju da bi previše restriktivna monetarna politika mogla naštetiti ekonomiji. No, iz zapisnika se ne može zaključiti kada bi moglo početi smanjenje kamatnih stopa.

„Tržište je htjelo čuti kada će i za koliko Fed početi da smanjuje kamate, no to se ne može zaključiti iz zapisnika”, rekao je savjetnik u firmi Ameriprise Financial, Jason Betz.

U posljednjim mjesecima prošle godine cijene dionica su snažno porasle, jer su se ulagači nadali agresivnom smanjenju kamata Fed-a u ovoj godini.

I dok procjene čelnika Fed-a s posljednje prošlogodišnje sjednice pokazuju da se u ovoj godini očekuje smanjenje kamata u tri navrata, na tržištu se spekuliše da će Fed smanjiti kamate u šest navrata, počevši od marta.

Na tržištu novca posljednjih se dana procjenjivalo da postoji više od 70 odsto izgleda da će Fed već u martu početi da smanjuje kamate, no u srijedu su, nakon objave zapisnika Fed-a, ti izgledi smanjeni na manje od 70 odsto.

I u srijedu su, kao i dan prije, najviše pale cijene dionica tehnoloških divova, koji su prošle godine predvodili po rastu.

Cijene dionica Nvidie, Apple-a i Tesle pale su između 0,7 i četiri odsto.

I na evropskim berzama cijene dionica su pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,51 odsto na 7.682 boda, dok je frankfurtski DAX skliznuo 1,38 odsto na 16.538 poena, a pariski CAC 1,58 odsto na 7.411 bodova.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije