fbpx
NaslovnicaCrna GoraBlinken: SAD podržava napore Crne Gore ka članstvu u EU

Blinken: SAD podržava napore Crne Gore ka članstvu u EU

Podgorica, (MINA) – Sjedinjene Američke Države (SAD), kao prijatelj i saveznik, podržavaju sve napore koji podstiču napredak Crne Gore ka punopravnom članstvu u evropskoj zajednici, rekao je državni sekretar SAD-a Entoni Blinken.

Blinken je razgovarao sa crnogorskim ministrom vanjskih poslova Filipom Ivanovićem u Skoplju, gdje se sjutra održava ministarski sastanak OEBS-a.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva vanjskih poslova, Blinken je pozdravio privrženost Crne Gore evropskoj agendi i aktivan angažman u okviru NATO-a.

On je, kako se navodi, potvrdio da SAD, kao prijatelj, partner i saveznik, podržavaju sve napore koji podstiču napredak Crne Gore ka punopravnom članstvu u evropskoj zajednici.

Navodi se da je u razgovoru potvrđena spremnost za nastavkom bliske saradnje, utemeljene na prijateljskim i istorijskim vezama.

Ivanović je, kako se dodaje, ukazao na značaj strateškog partnerstva i savezništva Crne Gore i SAD-a.

Podsjetivši na evropsku orijentaciju Vlade, Ivanović je, kako se navodi, naglasio da, pored integracije u Evropsku uniju, ključni pravci djelovanja ostaju kredibilno članstvo u NATO-u i dalji razvoj dobrosusjedskih odnosa i regionalne saradnje.

“Odlučni smo da, uz podršku saveznika i partnera, realizujemo reformsku agendu i Crnu Goru približimo porodici evropskih država”, kazao je Ivanović.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije