fbpx
NaslovnicaCrna GoraSpajić: Odložićemo popis na mjesec, želimo jedinstvo Crne Gore

Spajić: Odložićemo popis na mjesec, želimo jedinstvo Crne Gore

Podgorica, (MINA) – Nova Vlada odložiće popis stanovništva, domaćinstava i stanova na mjesec, kako bi u tom periodu bili stvoreni uslovi da ta značajna društvena aktivnost dobije apsolutni legitimitet, saopštio je mandatar Milojko Spajić.

On je kazao da smatra da je za legitimitet popisa bitna i participacija opozicije u popisnim komisijama, kao 2011. godine, kako se ne bi dovodila u pitanje relevantnost podataka, ili tražili razni izgovori za opstrukcije i politizaciju.

„Nova Vlada, zajedno sa parlamentarnom većinom, u cilju postizanja opšteg konsenzusa i ubrzanja evropskog puta, predložiće odlaganje popisa na mjesec, kako bi se u tom periodu stvorili uslovi da ta značajna društvena aktivnost dobije apsolutni legitimitet, unapređenjem transparentnosti i inkluzivnosti i prihvatanjem suštinskih zahtjeva vijeća i savjeta manje brojnih naroda i opozicije“, kaže se u saopštenju.

Spajić je kazao da je popis statistička kategorija i da je kvalitet prikupljenih podaka jako važan za državu, jer prvenstveno pomaže kod donošenja ključnih odluka za budućnost zemlje.

On je dodao da su među najbitnijim pitanjima – koliko mladih je napustilo Crnu Goru „idući trbuhom za kruhom“, kakvo je tržište rada i da li je potrebna rekalibracija strategije izgradnje stambenih objekata.

„Takođe, odgađanje popisa za period od mjesec, koje se poklapa sa praznicima, omogućilo bi i učestvovanje u popisu i onih građana koji su odsutni iz mjesta prebivališta, zbog sezonskih poslova u nekoj drugoj crnogorskoj opštini, ili onih koji privremeno borave u inostranstvu, kao jedan od ključnih zahtjeva stranaka i vijeća manje brojnih naroda“, naveo je Spajić u saopštenju.

On je rekao da će zbog legitimiteta, a kako bi podaci bili neupitni, predložiti i uvođenje specijalnog softvera, koji bi omogućio da svaki građanin izvrši kontrolu nakon što popisivač uzme podatke.

Time bi se, kako je kazao Spajić, onemogućile bilo kakve malverzacije i navodna neobjektivnost popisavača.

„Kako je popis jako važan za državu zbog dobijanja novih ažuriranih podataka, a društvena kohezija i duh kompromisa zbog našeg jasnog opredjeljenja da budemo dio civilizovanog svijeta i Evropske unije, očekujem da će svi politički akteri uzeti učešće u tom procesu kako bi doprinijeli spuštanju tenzija i preusmjeravanju potpunog fokusa na ekonomiju“, rekao je Spajić.
(kraj) mip/gop

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije