fbpx
NaslovnicaCrna GoraU Podgorici od danas vakcinacija protiv sezonskog gripa

U Podgorici od danas vakcinacija protiv sezonskog gripa

Podgorica, (MINA) – Vakcinacija protiv sezonskog gripa počeće danas na svim punktovima Doma zdravlja (DZ) Glavnog grada, saopštili su iz te zdravstvene ustanove.

Kako su kazali, građani se za vakcinaciju mogu prijaviti preko brojeva telefona izabranih timova koji su objavljeni na sajtu DZ Glavnog grada, kao i dolaskom u Dom zdravlja gdje je pacijent registrovan.

Iz DZ Glavnog grada su istakli da će vakcinacija biti sprovođena u skladu sa preporukama Instituta za javno zdravlje.

“Preporučuje se svim osobama starijim od šest mjeseci sa hroničnim oboljenjima respiratornog sistema, kardiovaskularnog sistema i bubrega, osobama koje se liječe od metaboličkih poremećaja (kao što je šećerna bolest)”, kaže se u saopštenju.

Navodi se da se vakcinacija preporučuje i osobama sa smanjenom funkcijom imunološkog sistema uključujući i osobe sa HIV/AIDS-om, kao i osobama koje imaju transplantirane organe ili ćelije.

“Vakcinacija je predviđena i preporučuje se svim starijim od 65 godina, hronično oboljelim osobama koje žive u kolektivnom smještaju”, dodaje se u saopštenju.

Iz DZ Glavnog grada su naveli da je vakcinacija preporučena i zdravstvenim radnicima, jer na taj način ne samo da štite svoje i zdravlje svojih ukućana, već značajno doprinose zdravlju onih koje liječe i o kojima brinu.

“Pored navedenih grupa, Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje vakcinaciju trudnica, kao i djece uzrasta od šest mjeseci do pet godina, posebno imajući u vidu njihov značaj u širenju obolijevanja u opštoj populaciji”, rekli su iz DZ Glavnog grada.

Oni su apelovali na stanovnike Podgorice, posebno one koji pripadaju visoko rizičnim grupama, da se vakcinišu protiv gripa, jer je to u interesu očuvanja njihovog zdravlja.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije