fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte blizu 85 USD

Cijene nafte blizu 85 USD

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte stabilizovale su se u srijedu na međunarodnim tržištima blizu 85 USD, zakočene znakovima slabosti u privredi koji su neutralizovali očekivanja pada zaliha u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) i najavu smanjenog snabdjevanja.

Na londonskom tržištu je cijena barela nakon podne bila gotovo nepromijenjena u odnosu na zatvaranje trgovine u utorak i iznosila je 84,79 USD. Značajnijih promjena nije bilo ni na američkom tržištu gdje se barelom trgovalo po 80,52 USD.

Trgovce je zabrinuo pad broja slobodnih radnih mjesta u SAD-u na kraju februara na najniži nivo u gotovo dvije godine, što sugeriše hlađenje tržišta rada, prenosi Hina.

“Podaci bi mogli biti prvi znak slabosti na američkom tržištu rada, a to je jako važna vijest. Da se to nije dogodilo, američka centralna banka, Federalne rezerve (Fed) jako bi teško opravdala pauzu u ciklusu zaoštravanja monetarne politike”, objasnio je Craig Erlam iz OANDA-e.

Trgovci će zato pažlivo proučiti izvještaj ministarstva rada o zapošljavanju u SAD-u u martu, strahujući za potražnju u slučaju znakova posustajanja u SAD-u i Kini.

“Aktuelna situacija izaziva zabrinutost za zdravi ekonomski rast, budući da je aktivnost u industriji u Kini, eurozoni i SAD-u u prošlom mjesecu usporila”, rekao je Tamas Varga iz PVM-a.

On je dodao da pokušaj trgovaca da značajnije podignu cijene zakočile su i rekordne isporuke ruskog dizela na Bliski istok u martu i slabašna potražnja za derivatima poput kerozina i lož-ulja.

Podršku cijenama pružio je izvještaj Američkog instituta za naftu (API), koji je pokazao pad zaliha u SAD-u u prošloj sedmici oko 4,3 miliona barela.

Tržišta podržava i najava Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njenih saveznika, uključujući Rusiju, da će od maja do kraja godine smanjiti snabdjevanje dodatnih 1,66 miliona barela dnevno.

Kada se tome doda dva miliona barela dnevno koje OPEC+ izdvaja iz ponude od oktobra prošle godine, snabdjevanje će se smanjiti 3,66 miliona barela dnevno, što odgovara oko 3,7 odsto globalne potražnje.

OPEC je odvojeno objavio da je u utorak cijena barela korpe nafte njegovih članica porasla 66 centi, na 84,84 USD.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije